Vinkit lasten hampaiden hoitoon

1. Hammasharja ja -tahda

Anna lapsen osallistua hammasharjan ja -tahnan valintaan kaupassa. Kun hammasharja ja -tahna ovat mieluisia tulee hampaiden hoidosta varmasti lapsenkin mielestä paljon mukavampaa!

Huomioi kuitenkin hammasharjojen ja -tahnojen ikäsuositukset valintaa tehdessä.

2. Hampaiden harjaus aamuin ja illoin.

Hampaat harjataan kahdesti päivässä eli aamulla ja illalla. Hampaita harjataan 2-3 minuuttia kerralla. Anna lapsen ensin itse harjata ja tee sitten tarkistusharjaus suuhun.

3. Hammasharjan vaihto

Hammasharja tulee vaihtaa uuteen kolmen kuukauden välein. Vuodessa kuluu siis neljä hammasharjaa.

4. Ksylitolipastillit ja purukumi

Ksylitolipastillien käytön voi aloittaa heti kun lapsi on oppinut pureksimaan ruokansa. Ksylitolipastilli katkaisee ruokailun aiheuttaman happohyökkäyksen tehokkaasti. Ksylitolin säännöllinen käyttö ehkäisee kariesbakteerin tarttumista ja taaperon hampaiden reikiintymistä. Pastillien käyttö kannattaa aloittaa pieninä annoksina, koska ksylitoli liian suurina annoksina voi aiheuttaa vatsavaivoja. Pastilli on hyvä ottaa heti ruokailun jälkeen.

Suositeltu ksylitolimäärä päivässä on 5 g. Sentäyttyy helposti ottamalla 1 täysksylitolipurukumin tai 2 täysksylitolipastillia jokaisen aterian jälkeen.

5. Syö säännöllisesti, älä napostele!

Säännöllinen ateriarytmi tukee suunterveyttä. Hampaat kestävät ainoastaan 5-6ateriaa päivässä. Huomaa että jokainen välipala tai muu kuin vesi aiheuttaa happohyökkäyksen. Herkkuhetket olisikin hyvä ajoittaa aterioiden päätteeksi, ettei ruokailukertoja tulisi liian montaa päivän aikana.

6. Käy säännöllisesti hammastarkastuksissa

Vuosittainen hammastarkastuksissa käyminen on tärkeää. Alkavien reikien ja reikien varhainen toteaminen estävät suuremmat vahingot ja terveyshaitat. Suunterveys vaikuttaa koko elimistöön ja sen terveyteen.

Lähde: Hammaslääkäriliitto

(C) Kuvat ja teksti: Perhekupla