Vinkit junalla matkustamiseen lasten kanssa

1. Perhehytti tuo omaa tilaa

Intercity junissa perheet voivat matkustaa palveluvaunussa sijaitsevassa perhehytissä. Perhehytti sijaitsee kaksikerroksisen vaunun välitasossa. Perhehyteissä on neljä istumapaikkaa ja lisäksi kaksi lasten jakkaraa. Perhehytissä voi matkustaa siis jopa kuuden hengen perhe.
Perhehytissä on omaa rauhaa ja siellä voikin olla mukavampi matkustaa kuin leikkivaunussa, missä melutaso voi kohota korkeaksi.

Perhehytin halutessaan liput kannattaa varata ajoissa, koska junaa kohden on vain yksi perhehytti.
Perhehytin oviaukon leveys on 66cm.

Lähde: vr.fi

2.Leikkivaunu

Leikkivaunussa on monenlaista puuhaa perheen pienimmille. Sieltä löytyy: minijunaa, satukirjoja, liukumäkeä ja muuta puuhaa junamatkan ajaksi. Leikkivaunu sijaitsee palveluvaunun yläkerroksessa. Leikkivanu on oiva paikka purkaa ylimääräistä energiaa. Leikkivaunussa melutaso voi kohota ja jos tarkoituksena on matkan aikana levätä tai ottaa päiväunet ei leikkivaunu ole siihen ehkä paras paikka.

Lähde: vr.fi

3. Eväät vai ravintolavaunu?

Jos edessä on pidempi junamatka voi nälkä päästä yllättämään. Junamatkalle onkin hyvä varata mukaan evästä. Hyviä välipaloja junassa ovat esimerkiksi: rusinat, hedelmät, smoothiepussit, pähkinät ja pillimehut.
Evästauko voi myös olla oiva tapa saada ylikierroksilla oleva lapsi rauhoittumaan ja istumaan hetki omalla paikallaan.

Toinen hyvä vaihtoehto ruokailla matkan aikana on vierailla ravintolavaunussa. Ravintolavaunussa käyminen voi kuitenkin olla melkoinen operaatio useamman lapsen kanssa. Lisäksi ravintolavaunussa vierailu isolla porukalla voi tulla kalliiksi.

4. Tabletti tai älypuhelin

Kun eväät on syöty, leikkivaunu koluttu läpi ja lapsi sadannen kerran kysyy: "Milloin ollaan perillä?" Voi mukana oleva älypuhelin tai tabletti pelastaa tilanteen. Tabletin tai älypuhelimen kautta lapsi voi katsella piirrettyjä tai pelata peliä. Junamatkan suuri pelastaja voikin olla joku uusi tabletille tai älypuhelimelle ladattu peli jonka parissa aika kuluu. Laturi kannattaa pakata myös käden ulottuville. Junassa on pistorasioita joiden kautta älypuhelinta tai tablettia voi tarvittaessa ladata.

5. Ota mukaan hyvää fiilistä ja pitkää pinnaa!

Matkustaminen lasten kanssa on aina omanlaisensa operaatio. Juna voi olla myöhässä tai teknisen vian takia junamatka voi venyä odotettua pidemmäksi. Junalla matkustaminen on yleensä aina lapsista kuitenkin jännää ja mukavaa. Koita siis itsekin ylläpitää hyvää mielialaa, vaikka junan myöhästyminen tai tekninen vika sinua harmittaisi ja ärsyttäisi.

Nauttikaa yhdessä junamatkasta täysillä! Ihailkaa maisemia ja nauttikaa eväistänne! Nauttikaa siitä ettei teidän tarvitse pohtia missä on lähin huoltoasema, kun lapsi kiljaisee että nyt heti pitää päästä vessaan.

17.1.2018
Teksti: Perhekuplan ylläpitäjä Minna Mäkelä