Vauvan nukkuminen

Jo vauvan odotuksen aikana moni vanhempi pohtii vauvan nukkumista. Nukkuuko vauva hyvin vai heräileekö hän jatkuvasti? Ensimmäisten kuukausien aikana vauvat nukkuvat paljon. Keskimäärin vastasyntynyt vauva nukkuu noin 20tuntia vuorokaudessa. On kuitenkin tärkää muistaa vauvojenkin olevan yksilöitä joten nukkumisessa saattaa olla suuria eroja vauvojen välillä. Ensimmäisten kuukausien aikana vanhempien voimat voivat olla koetuksella. Vastasyntyneellä vauvalla ei ole säännöllistä rytmiä, jonka mukaan se nukkuisi ja valvoisi.

Rytmittömät kolme ensimmäistä kuukautta

Vaikka vastasyntynyt vauva nukkuukin vuorokaudessa jopa 20tuntia, saattaa hänen rytminsä poiketa paljon vanhempien totutusta rytmistä. Vauvan uni etenee noin tunnin mittaisissa pätkissä. Välillä uni on syvempää ja välillä pinnallisempaa. Toiset vauvat heräävät unijaksojen välissä, mutta toisien vauvojen kohdalla vanhemmat eivät edes huomaa kun vauva siirtyy pinnallisemmasta unesta syvempään uneen.

Vaikka vauva nukkuukin paljon saattaa vauvan unirytmi olla päinvastainen vanhempien rytmin kanssa. Vauva saattaa esimerkiksi päivällä nukkua useita tunteja heräämättä. Sen sijaan hän saattaa yöllä heräillä useita kertoja. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana vauvan unirytmiin ei voida oikeastaan vaikuttaa. Vanhempien kannattaa siis hyväksyä että ensimmäisien kuukausien aikana säännöllistä rytmiä ei ole. Tärkeää on että vanhemmat huolehtivat että lepäävät itse riittävästi. Vanhemmat voivat esimerkiksi nukkua myös päivällä vauvan kanssa samaan aikaan.

Milloin rytmiä voidaan alkaa rakentaa?

Ensimmäisten kolmen kuukauden rytmittömyyden jälkeen voidaan hiljalleen alkaa muodostaa vauvalle rytmiä. Rytmin muodostamisen keskiössä ovat hoitotavat. Säännöllisillä ruoka-, ulkoilu- ja päiväuniajoilla on suuri merkitys rytmin rakentamisessa. Näiden perusasioiden lisäksi vauva alkaa jo kaivata enemmän vanhemman kanssa seurustelua. Tärkeää on myös luoda iltarutiinit jotka toistuvat iltaisin.

Vauvan olisi hyvä nukahtaa paikkaan josta hän herää. Vauvalle luo turvallisuuden tunnetta kun hän herää siitä paikasta johon hän on nukahtanut. On tärkeää muistaa myös ettei yö ole virikeaikaa. Yöllä suora katsekontakti, valojen päälle laittaminen ja voimakkaat äänet voivat piristää vauvaa entisestään ja uudelleen nukahtaminen vaikeutuu. Vauva kannattaa pienestä pitäen totuttaa kotona kuuluviin normaaleihin ääniin.

Kun vauva yöllä ääntelee ja tapailee itkua, kuuntele hetki. Jatkuuko itku ja voimistuuko se? Vauva voi olla kevyen unen vaiheessa, jolle on normaalia ääntely ja liikkuminen. Usein vauvan uni jatkuu itsestään. Jos vauvan itku jatkuu ja voimistuu on siihen reagoitava. Ensin vauvaa voidaan rauhoitella sängyssä taputtelemalla selkää tai hyräilemällä. Jos vauva ei rauhoitu, voi häntä yrittää rauhoitella sylissä.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin muistaa että vauvat ovat yksilöitä. Jokainen vauva nukkuu eri tavalla. Toiset vauvat alkavat nukkua täysiä öitä jo alle puolenvuoden iässä, kun taas toiset heräilevät säännöllisesti yöllä vielä taaperoiässä. On tärkeää kuitenkin huolehtia omasta jaksamisestaan yöheräilyjen keskellä.

Tilaa perhekuplan uutiskirje!

Lähde: MLL