Raskauden jälkeinen masennus

Mitä on raskauden jälkeinen masennus?

Raskauden jälkeinen masennus tarkoittaa kuukauden tai muutaman kuukauden jälkeen synnytyksestä alkavaa masennustilaa. Noin puolella synnyttäneistä äideistä ilmenee heti synnytyksen jälkeen muutamia päiviä kestävää itsestään ohi menevää masennusta. Tämä tila voi ilmetä esimerkiksi: ruokahaluttomuutena, itkuisuutena tai unettomuutena. Tämän synnytyksen jälkeinen herkistymisen oireet ovat voimakkaimmillaan muutama päivä synnytyksen jälkeen. Sen jälkeen ne häviävät yleensä parin viikon kuluessa.

Arviolta 10-15% synnyttäneistä naisista kehittyy synnytyksen jälkeinen masennustila. Tämän varsinaisen synnytyksen jälkeisen masennuksen oireet ovat voimakkaampia ja vakavampia kuin ohi menevän herkistymistilan oireet. Yleisiä oireita raskauden jälkeisessä masennuksessa ovat mm. väsymys, ruokahaluttomuus, pelko vauvan vahingoittamisesta, paniikin ja ahdistuksen tunteet, epävarmuus omasta äitiydestä ja ylihuolehtivuus lapsesta.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen eteneminen vaihtelee muiden masennusten tapaan. Oireet lievittyvät yleensä itsestään 2-6 kuukauden kuluessa, mutta joillakin oireet voivat esiintyä vielä vuodenkin kuluttua synnytyksestä.

Itsehoito

Jos äiti on kärsinyt jo ennen raskautta erilaisita masennus tai psykiatrisista sairauksista, on hänellä suurempi riski sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Tästä syystä äidin on tärkeää kertoa neuvolassa ja lääkärissä aiemmista masennuksistaan. Lähipiirin on tärkeää ymmärtää että masennustila on täysin äidin tahdosta riippumaton tila. Äidin ja läheisten on tärkeää ymmärtää että äitiyteen liittyy erilaiset pettymyksen tunteet ja vauvaa kohtaan tunnetut kielteiset tunteet ovat täysin normaaleja ja väistämättömiä.

Hoitoon hakeutuminen

Jos synnytyksen jäkeinen normaali herkistymisvaihe ei mene parissa viikossa ohi äidin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin tai neuvolaan. Jos oireet kehittyvät selväksi masennustilakasi tulee myös silloin olla yhteydessä neuvolaan tai lääkäriin.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoidossa käytetään lääkehoitoa ja erilaisia psykoterapioita. Masennuslääkkeet imeytyvät jossain määrin äidinmaitoon ja sen takia lääkityksen aikana tapahtuvasta imetyksestä on aina tärkeää neuvotella lääkärin kanssa.