Raskauden aikana vältettävät ruoka-aineet

15.5.2018

Kofeiinipitoiset juomat

Kofeiinipitoisten juomien juomista tulee raskauden aikana rajoittaa 300mg päiväsä. Tämä vastaa kolmea pientä (1,5dl) kupillista kahvia päivässä tai kuutta 1,5dl annosta mustaa teetä. Noudata varovaisuutta myös kolajuomien kanssa. Vältä energiajuomia raskauden aikana.

Syö kalaa oikein!

Kala on terveellistä ruokaa josta saa tärkeitä rasvahappoja jotka ovat tärkeitä esimerkiksi sikiön aivojen kehityksen kannalta. Joissakin kaloissa voi kuitenkin olla ympäristömyrkkyjä. Kalan kanssa tulee siis olla tarkkana.
Raskauden aika on tärkeää syödä vaaleita rasvaisia kaloja. Näitä kaloja suositellaan syötäväksi jopa 2-3kertaa viikossa.

Alkoholi

Suosituksena on olla nauttimatta alkoholia ollenkaan raskauden aikana.

Lakritsi ja salmiakki

Lakritsin ja salmiakin säännöllistä syömistä ei suositella raskauden aikana, koska ne voivat aiheuttaa turvotuksia ja nostaa verenpainetta. Suositus on 50g kerta-annos päivässä maksimissaan.

Vältä liikaa A-vitamiinia!

A-vitamiinin lähteitä ovat: maksa, maito ja ruokarasvat. A-vitamiini on tärkeä jotta raskaus ja lapsen näkökyky kehittyvät normaalisti. A-vitamiini on kuitenkin suurina määrinä nautittuna vahingollista ja sen epäillään aiheuttavan varhaisraskaudessa lisääntynyttä sikiövaurioiden riskiä. Tästä johtuen odottavan äidin tulee välttää maksaruokia koko raskauden ajan.  Odottaja voi nauttia maksamakkaraa ja -pasteijaa halutessa enintään 30 g/päivä. Kasvikset ja juurekset, sisältävät karotenoideja jotka elimistö voi muuntaa A-vitamiiniksi - eikä niissä ole yliannostelun vaaraa.

Listeria

Listeriabakteerit pystyvät lisääntymään jääkaappilämpötilassa. Ne eivät tuhoudu pakastettaessa. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa yli 70 asteeseen, eli kun ruoka alkaa poreilla.

Näin voit välttää listeriabakteeria:

  • Vältä kylmäsavustettua tai graavisuolattua kalaa ja lihaa, joiden viimeinen käyttöpäivä on lähellä.
  • Vältä kauppojen herkkuosaston pateita, salaatteja ja sylttyjä. Et voi tietää millä tavalla ja milloin ne on valmistettu.
  • Vältä pastöroimatonta maitoa ja kaikkia siitä valmistettuja tuotteita.
  • Kypsennä liha ja kala huolellisesti.
  • Kuumenna valmiruoat kunnolla.

Toksoplasmoosi

Toksoplasmoosi on parasiittitauti.

Toksoplasmaparasiitti tuhoutuu syväjäädytettäessä (alle -20 astetta) ja kuumennettaessa (yli 65 astetta).

Miten vältät toksoplasmoosia:

  • Vältä kaikkea raakaa lihaa. Kypsennä liha huolellisesti ja pese leikkuulauta ja kädet, jotka ovat olleet kosketuksissa raa'an lihan kanssa.
  • Toksoplasmoosia myös graavatussa, kuivatussa tai kylmäsavustetussa lihassa, esimerkiksi parmakinkussa ja salamissa. Jos haluat nauttia kyseistä lihaa, se on ensin pantava kolmeksi vuorokaudeksi pakastimeen, jotta mahdolliset toksoplasmaparasiitit kuolevat.
  • Kädet tulee pestä huolellisesti, jos olet ollut kosketuksissa multaan, ja aiot sen jälkeen laittaa ruokaa.

Lähteet: EviraLibero.fi