Pitääkö alle kouluikäisen lapsen harrastaa?

Syksyn lähestyessä lehdet ja netti alkaa pursuta erilaisa vaihtoehtoja harrastuksista. Monessa kodissa pohditaan ja keskustellaan siitä millainen harrastus sopisi juuri sille omalle lapselle. Olisiko oikea vaihtoehto musiikkileikkikoulu, satujumppa tai luistelukoulu? Edelle mainittujen lisäksi on tietysti tarjolla myös paljon muita vaihtoehtoja. Toisaalta onko alle kouluikäisen lapsen käytävä säännöllisessä harrastuksessa? 

Päivä- ja kotihoidossa olevien lasten tarpeet harrastamisessa voivat erota toisistaan

Ennen harrastuksen valintaa ja aloittamista kannattaa pohtia miten lapsen harrastus vaikuttaisi perheen arkeen. Millaista arki on ennen harrastuksia. Jos lapsi viettää ensin päivähoidossa päivästä kuudesta yhdeksään tuntia, voi olla että lapsi ei kaipaa enää päivähoidon lisäksi muita sosiaalisia aktiviteetteja. Päivähoitopäivän aika lapsi pääsee viettämään aikaa muiden oman ikäistensä kanssa ja touhuamaan. Päivähoidossa olevalle lapselle on tärkeää että jää aikaa myös olla vanhempien ja perheen kesken.

Jos lapsi on kotihoidossa saattaa harrastamiselle löytyä enemmän aikaa. Kotihoidossa oleva lapsi saattaa jopa kaivata toisten saman ikäisten lasten seuraan pääsyä. Lisäksi harrastuksessa lapsi pääsee solmimaan sosiaalisiasuhteita toisten oman ikäistensä kanssa. On tärkeää muistaa ettei kotihoidossa olevankaan lapsen ole pakko käydä säännöllisessä harrastuksessa, jos se ei tunnu lapselle ominaiselta. Lapsi voi tavata oman ikäisiä lapsia esimerkiksi lähipuistossa ilman varsinaista harrastustakin.

Jos perhe kuitenkin päättää aloittaa lapselle harrastuksen on tärkeää kuunnella lapsen jaksamista. Harrastuksen on tarkoitus olla mukavaa tekemistä josta lapsi nauttii. Jos harrastukseen meneminen alkaa muuttua lapsen osalta kiukuteluksi ja aneluksi että onko pakko mennä, on hyvä pohtia onko harrastamisessa järkeä? Harrastamisen ei pidä olla välttämätön paha jonne mennään itku kurkussa vanhemman pakottamana.

Harrastukset voivat kantaa hedelmää pitkälle aikuisikään asti

Kotihoidossa oleva lapsi Jos lapsi nauttii harrastamisesta ja menee sinne mielellään voi harrastus kantaa hedelmää pitkälle jopa aikuisikään asti. Harrastuksissa opituista taidoista ja sosiaalisista suhteista voi olla hyötyä vielä aikuisenakin. Joskus käy jopa niin että harrastuksesta muodostaa ammatti tai sivutyö aikuisena. Esimerkiksi voimistelua harrastavasta lapsesta, saattaa jtulla joskus halutessaan voimistelujoukkueen ohjaaja. Lisäksi harrastuksen kautta saadut ystävät saattavat muodostua elinikäisiksi ystäviksi.

Tilaa Perhekuplan uutiskirje