Täydellisen vapaapäivän anatomia

26.8.2018

Syksyn myötä arki on palannut moneen perheeseen. Vanhempien työn lisäksi arkea rytmittävät lasten päivähoito, koulu ja harrastukset. Arkena elämä voi olla paljonkin aikataulutettua kellon kanssa kilpajuoksua. Monessa perheessä viikonloput ovat niitä perheen yhteisiä vapaapäiviä joita odotetaan kuin kuuta nousevaa. Millainen on onnistunut viikonloppu tai vapaapäivä?

Älä aikatauluta vapaapäiviä!

Millainen on paras vapaapäivä? Kuuluuko siihen herätyskellon soittoon herääminen varhain aamulla vai kenties sängyssä yhdessä löhöilyä yhdistettynä myöhäiseen aamupalaan perheen kesken? Todennäköisesti molemmat edellä mainituista ovat malleja jotka sopivat jollekin. On tärkeää kuitenkin muistaa että erityisesti lapsiperheissä vapaapäivät kannattaisi pyrkiä viettämään perheen kesken.

Arkena lapset viettävät suuren osan päivästä päivähoidossa ja koulussa. Jos lapsilla on vielä harrastuksia iltaisin, on niihin käytetty aika myös pois perheen yhteisestä ajasta arkena. Vapaapäivinä olisikin siis tärkeää muistaa nauttia niistä tavallisista arjen asioista ilman kiirettä. Rauhassa yhdessä nautittu aamupala pitkän kaavan mukaan voi olla hyvä tapa nauttia vapaapäivästä yhdessä. Toki jos perheessä on kovin eri ikäisiä lapsia voi yhteisen aamupalan ajankohta tuottaa haasteita. Taapero saattaa kaivata aamiaista vapaapäivänäkin aiemmin kuin teini-ikäinen joka haluaa nukkua vapaapäivänä pidempään. Tässä tilanteessa kannattaakin pohtia olisiko yhteinen lounas-, päivällis- tai iltapalahetki toimivampi ratkaisu yhteiselle ajalle.

Vapaapäivinä voi olla mukava tavata tuttavia, ystäviä ja sukulaisia. Vierailut ja tapaamiset ovat mukavia, mutta älä päätä yhtenä päivänä tavata kaikkia. Kenellekään ei ole vapaapäivänä mukavaa juosta kellon kanssa paikasta toiseen. Jos mahdollista tavatkaa esimerkiksi lapsiperhe tuttavia lähipuistossa, jossa hoituu samalla päivän ulkoilut hyvässä seurassa.

Muista siis että vapaapäiville voi sopia ohjelmaa, mutta älä aikatauluta koko vapaapäivää minuutin tarkasti. Lapsesi saa päivähoidossa ja koulussa jo elää tarpeeksi aikataulutettua elämää. Vapaapäivinä on tärkeää nauttia yhdessä olosta ilman jatkuvaa kiireen tuntua.

Onnistuneen vapaapäivän anatomia:

  1. Varaa aikaa perheen kesken vietettäväksi
  2. Suunnitelkaa yhdessä lasten kanssa mitä teette vapaapäivänä. Muista ettei yhdessä tehtyjen asioiden tarvitse olla suuria ja ihmeellisiä! Lapsi saattaa nauttia yhteisestä retkestä lähileikkipuistoon enemmän, kuin HopLopista jossa on paljon lapsia ja meteliä.
  3. Tuttavia, ystäviä ja sukulaisia voi tavata, mutta ei liikaa yhtenä päivänä.
  4. Muista pysähtyä ja nauttia perheenne yhteisistä hetkistä! Maailma ei romahda vaikka söisitte aamupalan myöhemmin, jotta voitte pötkötellä aamulla yhdessä sängyssä.

Kirjoittanut Minna Mäkelä, Perhekuplan ylläpitäjä

Kuva: Pixbay