Miten helpottaa arkea?

20.8.2018

Elokuun myötä arki on palannut moneen talouteen. Lomalla tulivat tutuiksi rauhalliset aamut ja rannalla vietetyt päivät ilman minuutti aikatauluja. Arki saattoikin siis tulla kuin märkä rätti vasten kasvoja. Arkena ei ole aikaa jäädä sänkyyn loikoilemaan tai viettää koko päivää rannalla. Arkena täytyy aamulla keretä ajoissa päiväkotiin, kouluun ja töihin. Olemme listanneet muutamia vinkkejä joiden avulla arjesta voi tulla sujuvampaa.

Vältä aamupaniikki!

Aamulla kun aikaa on rajallisesti tuntuu että kello tikittää tuplavauhtia eteenpäin. Aamupaniikki on monessa perheessä tuttu tilanne. Paniikki syntyy kun lyhyessä ajassa pitäisi tehdä paljon asioita. Tämä tila on kuitenkin helposti estettävissä! Tee illalla valmiiksi aamua varten kaikki mahdollinen mikä vain on mahdollista. Esimerkiksi seuraavan päivän vaatteet on hyvä laittaa valmiiksi illalla aamua varten. Erityisesti lapsen kanssa kannattaa lapselle näyttää että nämä vaatteet ovat huomisen vaatteesi. Kun lapsi etukäteen tietää mitä huomenna laitetaan päälle, vältytään mahdollisesti aamuisilta itku-potku-raivareilta, joiden aikana lapsi ilmoittaa haluavansa juuri sen frozen paidan päällensä, joka on pyykissä.

Myös laukut ja reput on hyvä pakata jo illalla valmiiksi. Jos perheessä on kouluikäisiä lapsia on hyvä tarkistaa onko koulussa seuraavana päivänä esimerkiksi liikuntaa, jota varten tarvitaan erillisiä varusteita mukaan. Kukaan vanhempi ei vihaa mitään, niin paljon kuin sitä että koululainen ilmoittaa juuri ennen kouluun lähtöä, että tänään olisi muuten uintia ja tarvittaisiin uikkarit kouluun. Kukaan vanhempi ei halua alkaa aamulla kaiken muun kiireen keskellä penkoa jokaista komeroa läpi löytääkseen lapsensa uimapuvun.

Lataa kahvin keitin valmiiksi! Monen mielestä kuulostaa turhalta asialta, koska eihän se kahvinkeittimen lataaminen vie kuin minuutin tai pari. Jos teet tämän kuitenkin jo valmiiksi illalla, säästät aamulla aikaa sen minuutin tai pari.

Monella työpaikalla syödään omia eväitä. Nämä kannattaa myös tehdä illalla valmiiksi jääkaappiin. Jos eväitä ei tarvitse säilyttää jääkaapissa laita ne jo valmiiksi laukkuun. Lähes jokainen vanhempi on varmasti kokenut sen tilanteen, jossa muistaa työpaikalla että eväät ovat kotona jääkaapissa.

Oletko menossa huomenna työpäivän jälkeen suoraan ruokakauppaan tekemään ruokaostoksia? Tee kauppalista valmiiksi jo edellisenä päivänä. Aamulla ei yleensä ole aikaa alkaa pohtia viikon ruokalistaa ja katsella kaapeista mitä sieltä löytyy jo.

Älä tee elämästä suoritusta!

Moni ajattelee ennen lasten saamista tekevänsä asiat tietyllä tavalla. Monesti kuulee esimerkiksi lauseita: Kun minulla on lapsia teen kaiken ruuan alusta loppuun itse / harrastamme monipuolisesti eri lajeja / ulkoilemme päivittäin säällä kuin säällä... Näitä asioita voisi listata loputtomiin. Fakta on kuitenkin se ettei elämä ole pelkkä suoritus vaan elämästä pitää voida myös nauttia.

Einekset ja puolivalmisteiset ruoat ovat asia jotka jakavat paljon mielipiteitä. Kysymys kuitenkin kuuluu miksi ei helpottaisi arkea jos siihen on mahdollisuus? Kun perhe kotiutuu neljältä töistä, päivähoidosta tai koulusta onko kamala vääryys heittää keittokattilaan pakastealtaasta ostettu keittojuurespussi? Vaikka niiden porkkanoiden ja muiden vihannesten pilkkomiseen käytetty aika ei olekaan kovin pitkä voisiko silti vähän oikaista? Pääasia kun kuitenkin on että perhe joka on päivähoito-, koulu-, tai työpäivän jälkeen nälissään saa aterian jonka äärellä vaihtaa päivän kuulumisia. On turha potea huonoa omatuntoa siitä ettei tällä kertaa itse pilkkonut juureksia sopan sekaan.

Ruoan laitossa voit myös helpottaa arki-iltojen kiirettä tekemällä ruokaa isomman määrän ja pakastamalla osan. Mikä sen helpompaa kuin napata aamulla pakkasesta ruoka jääkaappiin sulamaan ja sitten lämmittää sulatettu ruoka perheelle iltapäivällä. Tämä keino säästää niin aikaa kuin nälkäisten perheenjäsenten hermoja!

Harrastuksia on tarjolla pilvin pimein. Monesti kysellään mitä lapset ja vanhemmat harrastavat. On tärkeää muistaa että harrastamisen ei aina tarvitse olla aikataulutettua tai järjestettyä toimintaa. Se että lähdetään perheen kesken lauantaina metsään retkelle voi olla harrastamista. Luonnossa liikkuminen tai käsitöiden kotona tekeminen ovat aivan samalla tavalla harrastuksia kuin esimerkiksi tanssitunneilla käyminen. Kyse onkin siitä mikä sopii kenellekin. Toiselle perheelle sopii hyvin aikataulutetut ja järjestetyt harrastukset, kun taas toinen perhe tykkää perheen kesken tekemisestä ilman aikataulujen tuomaa pakkoa.

Tärkein neuvo arjen keskelle on muistaa jättää aikaa vain olemiselle! Arki-iltoina voi olla ihanaa kääriytyä sohvalle vilttien kanssa lukemaan yhdessä kirjaa tai katsomaan telkkaria. Erityisesti päivähoidossa olevat pienet lapset kaipaavat aikaa jolloin saavat vain olla vanhempiensa kanssa. On tärkeää muistaa että myös kouluikäiset ja jopa teinit kaipaavat vanhempien kanssa oloa. Teini-ikäinen lapsi ei ehkä halua suoraan sanoa että olisi kiva viettää aikaa vanhempien kanssa, mutta vanhemman on hyvä tarjota ainakin mahdollisuus juttu- tai oleskelutuokioon teinille.