Seksi synnytyksen jälkeen

05.02.2021

Seksin harrastaminen synnytyksen jälkeen monesti jännittää, pelottaa ja herättää kysymyksiä. Moni onkin sanonut että seksi synnytyksen jälkeen on vähän kuin uusi eka kerta. Ei kannata säikähtää vaikka synnytyksen jälkeen tuntuisi että seksihalut olisivat kadonneet. Todennäköisesti tämä johtuu uudesta elämäntilanteesta ja sen tuomasta muutoksesta. 

Milloin seksiä voi harrastaa synnytyksen jälkeen?

Monesti puhutaan että yhdyntää ei tule harrastaa ennen jälkivuodon loppumista, mutta tämä ei pidä paikkansa. Jälkivuoto ei ole sen vaarallisempaa yhdynnän yhteydessä kuin tavalliset kuukautisetkaan. 

Synnytyksen aiheuttamat muut fyysiset muutokset voivat kuitenkin olla esteenä yhdynnälle.  Tikit ja mustelmat parantuvat yleensä viikossa tai parissa jonka jälkeen yhdyntää voidaan harrastaa. 

Jälkivuoto ei ole sen vaarallisempaa yhdynnän yhteydessä kuin tavalliset kuukautisetkaan.  

Väsymyksen tuomaa haluttomuutta ei tarvitse säikähtää

Uusi elämäntilanne ja vauva tuovat yleensä mukanaan valvottuja öitä. Valvotut yöt ja vauvan tarpeiden täyttäminen tuovat mukanaan väsymyksen. Väsymys taas voi tehdä sen että seksihalut ovat tiessään!

Ensimmäisten viikkojen aikana voi olla että elämää rytmittää uuden opettelu uuden perheenjäsenen kanssa. On tärkeää kuitenkin muistaa että parisuhdekin kaipaa huolehtimista. 

Muista ehkäisy myös imettäessä

Moni on kuullut varmasti siitä että imetys toimisi ehkäisynä. Tämä ei kuitenkaan ole varma tapa ehkäistä uutta raskautta. Jos uusi raskaus ei ole toiveissa on tärkeää huolehtia ehkäisystä. Sopivaa ehkäisyä on hyvä pohtia yhdessä kumppanin kanssa ja siitä voidaan puhua myös synnytyksen jälkitarkastuksessa, joka on yleensä kolmen kuukauden sisällä synnytyksestä. 

Nordic Fit Maman sivuilta löydät kehtaako kysyä podcastin jossa keskustellaan aiheesta:  Seksi ja kehon muutokset synnytyksen jälkeen alta.