Seksi raskauden aikana

29.01.2021

Seksin harrastaminen raskauden aikana on turvallista. Vauva on suojassa kohdussa eikä seksi vaaranna vauvan hyvinvointia. Raskauden aikaisesta seksistä täytyy pidättäytyä vain tietyissa poikkeustilanteissa. 

Seksi ei ole vaaraksi vauvalle 

Seksin harrastaminen ei ole vaaraksi vauvalle, koska vauva on kohdussa suojassa. Vauvaa suojaavat sikiökalvot ja lapsivesi. Bakteerit eivät pääse kohtuun. Työnnöistä tai miehen ejakulaatiosta ei ole vaaraa sikiölle. 

Naisen orgasmi voi aiheuttaa hetkellistä supistelua, koska orgasmin aikana erittyy oksitosiinihormonia. Jos raskaus on sujunut normaalisti eikä ole todettu ennenaikaisen synnytyksen uhkaa ei tästäkään ole vaaraa sikiölle. Supistukset ovat yleensä kivuttomia ja menevät ohi levolla. 

Seksihalut voivat vaihdella raskauden aikana 

On normaalia että odottajan seksihalut vaihtelevat raskauden eri vaiheissa. Alkuraskauteen liittyy monesti väsymystä ja pahoinvointia joten silloin seksihalut eivät välttämättä ole huipussaan. 

Kun alkuraskauden pahoinvointi ja väsymys on selätetty ja verenkierto lantion alueella lisääntyy. Monesti keskiraskaus onkin yleensä seksuaalisesti aktiivisinta aikaa raskauden aikana. 

Loppu raskaudesta kasvava vatsa saattaa aiheuttaa sen ettei seksin harrastaminen tunnu enää niin mukavalta. Loppu raskaudesta ei kuitenkaan kannata jättää seksiä siksi että ajattelisi että vauva siitä häiriintyisi, koska vauva ei seksistä vahingoitu tai häiriinny. 

Milloin seksistä tulisi pidättäytyä raskausiaikana?

Jos seksi aiheuttaa odottajalle kivuliaita supistuksia, jotka eivät mene ohi levolla, ja joihin liittyy kohdunkaulan pehmenemistä tai lyhenemistä, seksistä voi olla syytä pidättäytyä. Asiasta on hyvä keskustella lääkärin kanssa, joka yleensä sanoo selvästi, jos syytä seksistä pidättäytymiselle on.