Rumat ne vaatteilla koreilee!

14.05.2020

Lasten pukeutuminen on aihe joka herättää monenlaista keskustelua. Aihe jakaa myös paljon erityisesti äitejä eri ryhmiin. Monesti asetetaan vastakkain merkkivaatteet ja markettien vaatteet. 

Onko merkillä väliä?

Lastenvaatteissa eri ihmiset kiinnittävät huomioita eri asioihin. Yksi kiinnittää huomiota vaatteen ulkonäköön, toinen käytännöllisyyteen ja kolmas merkkiin. Vaatteita ostettaessa jokaisella on ne omat kriteerit joilla niitä valintoja tehdään.

Lastenvaatemarkkinoilla on tiettyjä merkkejä jotka ovat selvästi viime vuosina nousseet äitien suosioon. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi Gugguu, Mini Rodini ja Metsola. Kyseisten merkkien vaatteita näkee paljon sosiaalisessamediassa esillä lasten päällä. Monesti huomaa jopa että vaatteen merkki mainitaan erikseen julkaisuissa, jos lapsen päällä on jotakin "merkkivaatetta". 

Moni vanhempi ostaa edelleen vaatteita lapsilleen esimerkiksi Prismasta tai Citymarketista eli puhutaan niin sanotuista "marketti lastenvaatteista". Prismassa myydään mm. Ciraf merkkisiä lastenvaatteita ja Citymarketin oma merkki on Mywear. Kuinka usein olet nähnyt että some julkaisussa jossa lapsella on päällä marketista ostettuja perusvaatteita on merkitty #Ciraf tai #mywear?

Lapselle vaatteen merkillä ei ole väliä

Vaatteiden merkillä ei ole lapsille väliä. Lapsia vaatteissa enemmän kiinnostavat ulkonäkö ja mukavuus. Lapsi ei ymmärrä onko hänen päällään oleva vaate marketista ostettu ja edullinen vai merkkiliikkeestä ostettu ja kallis.

Vaatteiden merkillä onkin erityisesti pienten lasten kohdalla enemmän merkitystä vanhemmalle. Pienten lasten vaatteiden kohdalla kannattaakin pohtia millaisia vaatteita lapsi voi käyttää esimerkiksi päiväkodissa. Haluaako päiväkotiin laittaa lapselle päälle sen merkki paidan joka maksoi useita kymmeniä euroja. Päiväkodissa kun on riskinä että vaate likaantuu esimerkiksi maalatessa tai syödessä.

Saako lapsi itse päättää mitä pukee päälleen?

Onko lapsella oikeus vaikuttaa itse omaan pukeutumiseensa? Kun lapsi alkaa olla sen ikäinen, että hän osaa ilmaista mielipiteensä pukeutumisestaan, ollaan siinä tilanteessa, että täytyy pohtia kuka päättää millaisia vaatteita lapsi käyttää.

Moni vanhempi joutuu tässä kohtaa ongelmalliseen tilanteeseen. Vanhempi haluaisi pukea lapselleen simppeleitä ja helposti yhdisteltäviä vaatteita. Kun taas lapsi saattaisi haluta päällensä disneyn printtikuvioisen paidan yhdistettynä sateenkaari raidoitettuihin legginseihin. Kysymys kuuluukin onko vanhemmalla oikeus pakottaa lapsi pukeutumaan niihin vaatteisiin jotka aikuinen haluaa?

Tässä tilanteessa kannattaa ehkä pohtia onko todella merkitystä onko lapsella päiväkodissa päällä yksivärinen siisti paita vai disneyn printti paita? On kuitenkin paljon tilanteita joissa vanhemman täytyy päättää mitä lapsi pukee päällensä esimerkiksi juhliin mennessä vanhemman täytyy katsoa että lapsella on päällään tilanteeseen soveltuvat vaatteet.

Tästä aiheesta löytyy hyvä teksti esimerkiksi Prime life by Umppu- blogista. Mustavalkoinen lapsi tekstissä Umppu pohtii onko oikein tukahduttaa niitä lapsen omia haluja?

-Minna Mäkelä, Perhekuplan ylläpitäjä