Pitkä kesäloma ei ole kaikille unelmaa

06.06.2020

Suomessa suuri osa lapsista nauttii tällä hetkellä kesälomasta! Suomen kouluvuosi on jaettu niin että kesällä on yksi pitkä loma, jonka kesto on reilu kaksi kuukautta. Monelle lapselle pitkä kesäloma on unelmien täyttymys, mutta osalle perheistä pitkä kesäloma on aivan jotain muuta kuin unelmaa.

Kesällä kouluruokaa ei ole tarjolla

Vuonna 2014 Suomessa oli 63 400 köyhää lapsiperhettä. Perheissä eli 126 000 lasta. Lapsiperheköyhyys kohdistuu siis suureen osaan suomalaisia perheitä. Lapsiperheköyhyyden taustalla on useita erilaisia syitä esimerkiksi työttömyys, työelämän muutokset ja niukka koulutus.

Perhe jossa on taloudellisesti tiukkaa joutuu kesäisin entistä tiukemmalle. Arkena lapset saavat koulusta yhden lämpimän aterian, mutta kesälomalla tämäkin ateria täytyy vanhempien järjestää kotona. Monen mielestä saattaa kuulostaa oudolta että koululounaan pois jääminen keikuttaisi taloutta, mutta perheissä joissa raha on todella tiukassa näin voi olla.

Mitä sinä teit kesällä?

"Mitäs sinä teit kesälomalla?"- kyselykierrokset syksyllä koulun alettua voivat olla köyhän perheen lapselle kauhistus. Kesällä ei ole ollut varaa käydä huvi- tai vesipuistoissa eikä varsinkaan ulkomailla. Erityisen rankkaa köyhän perheen lapselle on kuulla mitä kaikkea kivaa luokkakaverit ovat kesällä tehneet. Kertomukset päivistä Linnanmäellä tai Ähtärin eläinpuistossa nostavat varmasti lapselle kateuden tunteita. Miksi minä en pääse ikinä mihinkään?  Miksi minun kesälomani kului kotona?

Lapsen pettymys on vanhemmille kova paikka. Vanhempi haluaisi varmasti tarjota lapselleen päivän huvi- tai eläinpuistossa, mutta kaikissa perheissä se ei vain ole taloudellisen tilanteen vuoksi mahdollista.

Kesällä voi tehdä asioita jotka eivät maksa paljon!

Kesälomalla voi pitää hauskaa, vaikka rahaa huvipuistoihin tai muihin matkoihin ei olisi. Lapsi nauttii yleensä myös ihan niistä pienistäkin asioista suunnattoman paljon. Voitte esimerkiksi tehdä eväsretken uimarannalle tai telttaretken omalle pihalle. Olisiko lähistöllänne jokin laavu tai muu paikka jossa olisi mahdollista paistaa makkarat?

Vaikka tänä kesänä kävisikin niin ettei matkustaminen ole taloudellisesti mahdollista älkää jääkö murehtimaan sitä! Tehkää asioita niillä resursseilla joita teidän perheeänne nyt on. Edullisestikin voi viettää kivan kesäloman josta lasten on kiva syksyllä kertoa koulussa.

Perhekupla toivottaa ihanaa kesää jokaiseen perheeseen <3