Milloin vanhemmuudesta tuli kilpailu?

21.04.2020

Vanhemmaksi tuleminen tuo mukanaan monenlaisia paineita. Yhteiskunnassa on olemassa tiettyjä asioita jotka luovat paineita vanhemmuudelle. Joskus eri perheiden vanhemmat alkavat jopa kilpailla siitä kumpi on parempi vanhempi lapsilleen.

Synnytys on ensimmäinen kilpailun vaihe

Synnytys on varmasti yksi aihe joka jakaa paljon mielipiteitä. On myös kerrottu että kahvipöydässä on alettu vääntämään siitä kenen synnytys oli se "paras". Oikeasti?! Eikai synnytyksiä voi asettaa mihinkään paremmuus asetelmaan?

Jokainen synnytys on ainutlaatuinen ja jokaiselle synnyttäjällä on omat toiveensa synnytyksen suhteen. Yhden unelma on luonnonmukainen kotisynnytys, kuten Lauralla joka kirjoittaa Iloa, eloa!- blogia. Toinen taas haluaa synnytyspelon takia sektion. Tähän väliin mahtuu monta muuta erilaista synnytyskokemusta, mutta kuten sanottua synnytystapa ei ole asia jossa kannattaa kilpailla! Eikö pääasia kuitenkin ole että synnytyksen jälkeen äiti ja vauva voivat hyvin?

Toisena osakilpailuna nukkuminen ja imetys

Ensimmäisten kuukausien aikana vauva pitkälti syö ja nukkuu. Näistä kahdesta aiheestahan voidaankin sitten kilpailla seuraavaksi! Koska imetyshän on varmasti yksi puhutuimpia aiheita vauvojen vanhempien keskuudessa.

Imetys on ihana asia ja imetyksen hyötyjä ei voi kukaan kieltää. Imetyksen onnistuessa se voi olla ihanaa aikaa äidin ja vauvan kesken. Asialla on kuitenkin myös se toinen puoli. Eri syistä imetys ei aina onnistu ja silloin vauvan ruokkimiseksi täytyy käyttää muita keinoja kuten korviketta.

Monesti äidit jotka haluaisivat täysimettää, mutta eivät siinä onnistu kokevat imetyspettymyksen. Onkin tärkeää muistaa ettei imetys ole äitiyden mittari. Äiti joka syöttää vauvaansa pullosta, on aivan yhtä hyvä äiti kuin imettäväkin äiti. Imetyspettymyksen kokeneelle äidille aihe on varmasti tarpeeksi rankka jo ilman, että imettävä äiti alkaa luetella imetyksen tuomia hyötyjä.

Vauvan nukkumisesta saadaan myös usein keskusteluja aikaan. Yleensä keskustelussa asetetaan vastakkain perhepeti ja pinnasänky. Kumpi on parempi paikka vauvalle nukkua? Todellisuudessa kumpikaan ei ole toista parempi vaan tärkeintä on pohtia mikä on omalle perheelle paras vaihtoehto. Se vaihtoehto jossa koko perhe saa parhaat yöunet on varmasti juuri teidän perheelle paras vaihtoehto.

Kolmas rasti kiinteä ruoka

Kun vauva kasvaa päästäänkin seuraavaan kilpailun aiheeseen eli kiinteiden maisteluun. Ensinhän voidaan kilpailla siitä mikä on oikea ikä aloittaa kiinteiden maistelu. Onko se neljän kuukauden ikä vai puolenvuoden ikä?

Kun iästä on kilpailtu tarpeeksi voidaan siirtyä osakilpailun toiseen osioon eli siihen tekeekö soseet itse vai ostaako kaupasta. Osa haluaa tehdä itse vauvansa soseet eikä siinä ole mitään väärää. Sen sijaan väärin on, jos vanhempi joka tekee itse vauvansa soseet alkaa syyllistää vanhempaa, joka ostaa soseet kaupasta.

Esimerkiksi Niina Mantere joka kirjoittaa Ihan mamina- blogia on kirjoittanut blogissaan valmissoseista seuraavilla otsikoilla: Valmissoseet on huonoa vanhemmuutta ja mikrotettu ruoka ravintoköyhää ja En tee itse vauvalle ruokaa, haittaako se?

Kuka kilpailun sitten voittaa?

Nyt kun kilpailut on kilpailtu on aika pohtia kuka tämän kilpailun sitten voitti? Voittiko hän joka synnytti luonnonmukaisesti omassa olohuoneessaan, nukkui perhepedissä vauvavuoden, täysimetti puolivuotta ja sen jälkeen valmisti itse vauvan soseet luomukasviksista? 

Valitettavasti hän ei voittanut kilpailua. Hän ei voittanut kilpailua, koska oikeasti tätä kilpailua ei voita kukaan. Vanhemmuudessa ei voi kilpailla toisia vastaan. Vanhemmuus on jokaisen henkilökohtainen matka. Jokainen kulkee oman matkansa joka sisältää varmasti monia ihania onnistumisia, mutta myös niitä pettymyksiä. Kukaan ei ole täydellinen vanhempi, mutta jokainen varmasti yrittää vanhemmuudessaan tehdä parhaansa ja se riittää!

-Minna Mäkelä, Perhekuplan ylläpitäjä