Korona muutti perheiden arjen

09.04.2020

Koronavirus ja sen tuomat poikkeusolot ovat muuttaneet varmasti meidän kaikkien elämää. Toisten elämä on muuttunut enemmän kuin toisten, mutta aivan jokaisen elämään tämä maailmaa kurittava kriisi on jotenkin muuttanut todennäköisesti.

Kaikki eivät voi lukittautua koteihinsa vaikka haluaisivat

Koronaepidemian aikana on paljon puhuttu miten tärkeää on välttää sosiaalisiakontakteja. Vanhempia on pyydetty jäämään etätöihin ja ottamaan lapset kotihoitoon päiväkodeista ja kouluista.  Valitettavasti kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta jäädä kotiin tekemään etätöitä, vaikka kuinka haluaisi.

Esimerkiski varhaiskastuksen hoitajat ja opettajat joutuvat käymään töissä, koska heidän täytyy turvata että vanhemmat jotka työskentelevät niin sanotuilla kriittisillä aloilla pääsevät töihin. Kriittisiksi aloiksi voidaan luokitella esimerkiksi poliisit, palomiehet, hoitajat, lääkärit, laitoshuoltajat ja myyjät. Ilman näiden kriittisten alojen työntekijöide panosta yhteiskuntamme ei vain pyörisi.

Koulu siirtyi kotiin

Suurin muutos monen arkeen on varmasti se että koulua käydään tällä hetkellä suurimmassa osassa perheistä kotona. Opettajat lähettävä materiaalit sähköisten viestintäkanavien kautta ja oppilas tekee tehtäviä kotona. Koulumaailaman siirtyminen kotiin on varmasti monessa perheessä aiheuttanut turhautumista ja epätoivoa. Kuinka saada lapsi kotona keskittymään tekemään koulutehtäviään, koska kotona olisi tarjolla varmasti myös puhelinta ja pelikonsolia joita olisi paljon mukavampi pelailla.

Kavereita ei saa nähdä

Tästä aiheesta saako kavereita nähdä keskusteltiin paljon eri sosiaalisenmedian paikoissa, kun rajoitukset tulivat voimaan. Moni pohti voisiko lapsi tavata esimerkiksi yhtä kaveria kerrallaan ulkona? Jokainen perhe on varmasti toiminut tässä asiassa itse parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta varmasti monelle lapselle on rankkaa, kun ei voi nähdä kavereita tavalliseen tapaan tai esimerkiksi keväälle osuneet kaverisyntymäpäivät on täytynyt perua tai siirtää.

Seuraako tästä kaikesta jotain hyvääkin?

Vaikka nämä poikkeusolot ovat aiheuttaneet paljon muutoksia arkeen voidaanko tästä kaikesta löytää jotain hyvääkin? Moni valittaa ruuhkavuosien aikana ajanpuutetta. Moni kokee ettei ehdi viettää perheensä kanssa tarpeeksi aikaa vaan aika kuluu lasten harrastuksiin kuskaamiseen ja töissä käymiseen. Nyt kun ei ole harrastuksiin kuskaamista jää varmasti monessa perheessä aikaa yhdessä ololle.

Kun nämä poikkeusolot päättyvät luulen monen lapsen arvostavan sitä että pääsevät kouluun kavereiden luokse. Luulen monen vanhemman nauttivan siitä että saa kuljettaa lastaan lasta kiinnostavien harrastusten pariin.

Ei jotain pahaa ilman jotain hyvääkin! Eikö niin?

Lähetämme suuret tsempit kaikille tämän poikkeusarjen keskelle!

-Perhekuplan ylläpitäjä Minna