Kesäloman ei kuulu olla suoritus

09.06.2020

Koululaiset ovat saaneet nauttia kesälomastaan jo hetken, mutta vielä on paljon lomaa jäljelläkin. Tänä kesänä moni asia on toisin, mutta silti korona rajoitusten hellitettyä monia asioita voidaan tänäkin kesänä tehdä. Kun suunnittelette kesälomaa muistattehan että kyseessä on loma. Kenenkään ei kuulu joutua lomalla juoksemaan kello kaulassa päivästä toiseen.

Matkailu lasten kanssa ei ole aina ihanaa

Kesällä monet perheet tekevät erilaisia matkoja. Tänä vuonna kotimaan matkailu tulee varmasti kasvamaan, koska ulkomaille ei pääse. Onneksi Suomessakin on paljon kaikkea mitä lomalla voi tehdä.

Monesti perheissä pohditaan mitä kaikkea kesällä halutaan tehdä. Suunnitelmissa on monessa perheessä varmasti virailuja huvipuistoihin, eläintarhoihin ja muihin lapsiperheiden suosiossa oleviin kohteisiin. Erilaiset matkat ovat mukavia, mutta jos vierailtava kohde on kaukana saattaa matka sisältää useita tunteja istumista autossa. Jokainen vanhempi tietää ettei pitkät automatkat lasten kanssa ole ehkä se kaikista rentouttavin kokemus. Monesti jo hetken ajamisen jälkeen takapenkiltä alkaa se kysely liittyen siihen milloin ollaan perillä.

Kannattaa siis ehdottomasti pohtia kuinka pitkän matkan päähän lasten kanssa haluaa matkustaa. Voisiko se teidän kotia lähinnä oleva huvipuisto olla riittävä vai onko pakko ajaa kauemmas huvipuistoon kuunnellen milloin ollaan perillä kyselyjä?

Älä aikatauluta kaikkia lomapäiviä

Kesälomallakin kalenterissa saattaa olla ylhäällä ne tietyt päivät joille on suunniteltu ohjelmaa. Älä kuitenkaan täytä kalenteria koko loman ajalta. Kesäloma on nimenomaan lomaa. Lapset joutuvat koulussa elämään lukujärjestyksen mukaan joten annetaanhan lasten edes lomalla nauttia vapaammasta olemisesta?

Myös kesälomalla on hyvä säilyttää tietyt rutiinit, mutta silti koko kesäloman ei tarvitse olla suunniteltu. Kesälomalla voidaan lähteä extempore retkellä rannalle tai sadepäivänä pitää pelipäivä sisällä. Kesälomalla kuuluu olla mahdollisuus tehdä asioita hetken mielijohteesta, koska harvemmin arkena on mahdollista toimia näin.

Aina ei tarvitse tehdä jotain

Kuinka moni vanhempi on kuullut lapsensa valittavan siitä ettei ole mitään tekemistä? Väitän että jokainen vanhempi on joskus kuullut tämän valituksen lapsensa suusta. Lapselle on terveellistä joskus vain olla. Aina ei tarvitse olla suunniteltuja aktiviteetteja. Kun lapselle ei aina järjestä tekemistä kehittyy lapsen mielikuvitus, kun hän joutuu itse miettimään mitä tekisi.

Lopputuloksena voidaankin siis todeta että hyvä kesäloma koostuu siitä että on sopivasti suunniteltua tekemistä ja vastapainoksi päiviä jolloin ei ole sovittua ohjelmaa. Kesäloman kuuluu olla lomaa eikä suorittamista.

-Perhekuplan ylläpitäjä