Blogiyhteisö on bloggaajan turvaverkko

05.04.2020

Bloggaaminen on ollut suosittu harrastus ihmisten keskuudessa jo 2000-luvun alkupuolelta alkaen. Vuosien aikana blogit ja blogimaailma on kokenut monenlaisia muutoksia. Bloggaamisesta on tullut monen tulonlähde ja kaupalliset yhteistyöt ovat jo arkipäivää monen bloggaajan elämässä.

Ennen blogit olivat julkisia päiväkirjoja

Blogien alku aikoina niiden tarkoitus oli toimia niin sanottuina julkisina päiväkirjoina. Tarkoituksena oli jakaa omia ajatuksia blogin kautta muille ihmisille. Monen blogin aiheet olivat kevyitä ja arkisia asioita joista oli helppo kertoa netissä tuntemattomille ihmisille. Kävijämäärien seuraaminen ei ollut tärkeää, koska koettiin että tärkeintä oli saada kirjoittaa omia ajatuksia ylös.

Lukijan blogista saama hyöty voi olla esimerkiksi vinkit, vertaistuki tai esimerkiksi alennuskoodi johonkin verkkokauppaan.

Nykyajan bloggaaminen on tavoitekeskeistä

Nykyään bloggaaminen on enemmän tavoitteisiin tähtäävää. Blogin tarkoituksena on tuoda hyötyä itselle ja blogin seuraajille. Usein bloggaaja itse tahtoo saada blogistaan rahallista korvausta. Kaupalliset yhteistyöt ovat nykyään normaali osa bloggaamista.

Myös lukijat ovat entistä kriittisempiä blogeja kohtaan. Lukija tahtoo myös hyötyä blogin sisällöstä. Miten lukija sitten voi hyötyä blogin sisällöstä? Lukijan blogista saama hyöty voi olla esimerkiksi vinkit, vertaistuki tai esimerkiksi alennuskoodi johonkin verkkokauppaan.

Ilkeä kommentti satuttaa aina

Bloggaaja voi saada blogista todella paljon hyvää. Lukijoilta saatu hyvä palaute ja kasvavat kävijämäärät ovat bloggaamisen parasta antia! Lisäksi jos blogi tuottaa ylimääräistä rahallista korvausta on moni bloggaaja onnensa kukkuloilla.

Asioilla on kuitenkin myös se toinen puoli. Siinä missä blogiin ja sosiaaliseenmediaan tulee ihania kommentteja voi tulla myös niitä todella ilkeitä kommentteja. Aina ennen kommentin laittamista olisikin hyvä pohtia, voisitko sanoa kasvotusten blogin kirjoittajalle sen mitä aiot kommenttikenttään kirjoittaa? Jos vastaat edelliseen kysymykseen että et voisi sanoa kommenttia kasvotusten kirjoittajalle, niin älä kirjoita sellaista kommenttia.

Esimerkiksi Etä-äiti- blogia kirjoittava Helka Belt kirjoitti blogiinsa, kun hän sai paljon vihaisia kommentteja todetessaan sosiaalisessamediassa olevansa väsynyt ja ahdistunut yksin lapsen hoitamiseen ja etätöiden tekemiseen joka päivä. Helka sai todella paljon negatiivista palautetta, kun uskalsi ääneen todeta että poikkeusolot ja niiden tuomat muutokset todella väsyttävät häntä.

Somekiusaaminen on myös nykyään asia jota esiintyy. Perhekuplan bloggaaja Sini, joka kirjoittaa Neljän lapsen tornado- blogia joutui alkuvuodesta tällaisen tilanteen uhriksi. Somekiusaamisen johdosta Sinin blogin linkkejä ei voinut julkaista facebookissa eikä Sini pystynyt tekemään julkaisuja instagramiin.

Aina ennen kommentin laittamista olisikin hyvä pohtia, voisitko sanoa kasvotusten blogin kirjoittajalle sen mitä aiot kommenttikenttään kirjoittaa?

Blogiyhteisö on bloggaajan turvaverkko

Blogiyhteisöjä on ollut olemassa jo vuosia ja niitä on paljon erilaisia. Osa yhteisöistä on suunnattu nimenomaan tietyn aihepiirin blogeille ja osa taas edustaa useita eri aihepiirejä.

Perhekuplan blogiyhteisö on suunnattu nimenomaan perhe- ja lifestyleblogeille. Mikä bloggaajayhteisön tarkoitus sitten on? Bloggaajayhteisöä voisi kuvata esimerkiksi turvaverkoksi. Tiedäthän kun trampoliinin ympärille pystytetään turvaverkko, jotta et putoaisi? Bloggaajayhteisön idea on olla samanlainen turvaverkko bloggaajilleen.

Jokaisella bloggaajalla on hyviä ja huonoja aikoja bloginsa kanssa. Blogiyhteisön on tarkoitus olla tuki ja turva silloin kun on menossa huonompi kausi. Ketään ei suljeta yhteisössä ryhmän ulkopuolelle, vaan yhteisö tekee yhdessä töitä sen eteen että kaikilla olisi hyvä olla osa yhteisöä.

Yhteisö iloitsee myös yhdessä kaikkien kokemista onnistumisen hetkistä. Yhdessä ryhmänä olemme enemmän kuin olisimme, jos tekisimme tätä kaikki yksin ilman toisten tukea ja turvaa. Jos joku meinaa pudota, on vastassa turvaverkko joka nappaa kiinni!

Kirjoittanut: Perhekuplan ylläpitäjä Minna Mäkelä