Äitienpäiväanalyysi

17.05.2018

No niin, nyt on ollut puoli viikkoa aikaa analysoida äitienpäivää. Millainen päivä oli? Ihan hurjan mukava, kuten joka vuosi. Jaa mitäkö tehtiin? Ei yhtään mitään niin erikoista, ja ehkä juuri siksi päivästä tuli niin erityinen.

Meidän perheen äitienpäivistä on jäänyt minulle aina hurjan lämmin olo (ja ihan säästä riippumatta). Joka vuosi olen illalla saanut laittaa pään tyynyyn ajatellen Maukka ja Väykkämaisesti "Tänään oli hyvä päivä." Eikä vuoden 2018 äitienpäivä tehnyt asiaan poikkeusta.

Meillää minä olen se, jolla on aina juhlapyhille plääni olemassa. Juhlasta riippuen se alkaa joko pari kuukautta, tai pari päivää aiemmin. Juhlapäivien suunnitelma koostuu neljästä perusasiasta: ruokailuista, vierailuista, koristelusta ja ohjelmasta lapsille. Pääsiäiseen kuuluu munien maalausta, koristelua, kanaruokia ja virpomisia. Juhannukseen mansikkakakkua, saunottelua, kokolle ajelua ja veneilyä. Itsenäisyyspäivänä maistellaan rukiista leipää kera kylmäsavulohen, kuunnellaan suomalaisia kappaleita ja käydään sankarihaudoilla muistelemassa menneitä polvia. Joulu taas alkaa jo lokakuussa lahjoineen, kinkkuineen, sinappeineen ja lanttulootineen. Eikä pidä unohtaa vierailuja mummoloissa ja joulumuistamisia ystäville. Sitten on vielä ystävänpäivät ja vaput yms.

Älkää ymmärtäkö minua väärin, rakastan tuota kaikkea. Olen aina rakastanut. Jos silloin kun muutin pois kotoa 17 -vuotiaana, äitini ja siskoni kertoivat etteivät juhlat enää tuntuneet juhlilta, kun en ollut niitä järjestämässä. Rakastan sitä hössötystä, suunnittelua ja toisten ihmisten iloista yllättämistä. On myös niin monta asiaa noissa juhlissa, jotka haluan omasta lapsuudestani siirtää lapsilleni. Niidenkin takia koetan luoda juhlista aina ainutlaatuisia.

Mutta sitten on äitienpäivä. Se päivä jonka eteen minä en laita tikkuakaan ristiin. Ihan periaatteesta en ole ikinä hoitanut siihen kakkuja tai tarjoamisia. Mummuille olen pyytänyt lapsia piirtämään. Ehkä juuri näistä syistä tämä juhlapäivä on muodostunut minulle itselleni niin rakkaaksi. 

Äitienpäivä on vuodesta se juhla, jota minä en ressaa. Mutta ei sitä ressaa meillä muutkaan. Aamulla saan kahvin, kortit ja lahjukset vuoteeseen. Ja aamupalalla minulle on valmis kakku odottamassa. Sitten vain ollaan. Miehillä on ehkä ilmiömäinen tapa luottaa siihen että kaikki vaan järjestyy, ja näin se aina tekeekin. Äitienpäivä on täynnä pelihetkiä, lukuhetkiä, leffahetkiä, pihaleikkejä, tramppailua... Jos huvittaa käydään luontoretkellä, jos ei niin ollaan sisällä. Täysin suunnittelematon, täysin ressitön ja täydellisen ihana päivä, jolloin saan vain olla Äiti isolla Ä:llä. 

Toivottavasti teillä äitienpäivä oli yhtä ihana kuin omani. Nyt saa alkaa suunnittelemaan juhannusta ;)