Kuinka toisen lapsen tulo vaikuttaa esikoiseen?

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, muuttuu esikoisen elämä merkittävästi. Milloin raskaudesta kannattaisi esikoiselle kertoa? Miten suhtautua esikoisen mustasukkaisuuteen?

Ennen vauvan syntymää

Esikoiselle kannattaa kertoa raskaudesta kun se jo näkyy eli äidin vatsa on jo pyöristynyt. Sopiva aika on noin raskauden puolessavälissä. Alle vuoden ikäinen ei ymmärrä mitä raskaus tai sisaren tuleminen tarkoittaa, mutta hän voi silti aistia muutoksen ympäristössään.

Taaperon ja leikki-ikäisen lapsen kanssa voidaan käydä läpi että äidin masussa kasvaa vauva. Kahden vuoden iästä eteenpäin lapsi alkaa ymmärtää raskausuutisen merkityksen. Leikki-ikäisen lapsen kanssa raskaudesta voi jo keskustella enemmän.

Jos esikoisen elämässä täytyy tehdä muutoksia tee ne hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää. Esikoisen siirto pinnasängystä tavalliseen lasten sänkyyn kannattaa hoitaa viimeistään pari kuukautta ennen vauvan syntymää. Vauvan syntymä itsessään on jo niin iso muutos, ettei sen lisäksi kannata esikoiselle tehdä muita arkea muuttavia muutoksia.

Esikoista voi valmistella vauvan syntymään käymällä kylässä mahdollisilla tuttavaperheillä joissa on vauva. Näin esikoinen näkee miten vauvat käyttäytyvät ja mitä he osaavat. On tärkeää pohtia myös esikoisen hoitokuviot valmiiksi siltä varalta että synnytys käynnistyy oletettua aiemmin. Esikoiselle on myös hyvä kertoa etukäteen vauvan syntyvän sairaalassa ja se minne hän menee hoitoon synnytyksen ajaksi.

Vauvan syntymän jälkeen

Suurinosa lapsista sopeutuu hyvin vauvan tuloon. Joidenkin lasten kehitykseen sisarusten syntymä ei näytä vaikuttavan suuremmin, kun taas joidenkin kehitykseen muutos on myönteinen. Tavallisin reaktio vauvan tuloon on esikoisen mustasukkaisuus. Mustasukkainen esikoinen kokee menettävänsä hänelle rakkaat vanhemmat jollekin toiselle.

Mustasukkaisuutta voidaan helpottaa esimerkiksi seuraavilla keinoilla:

  • Opasta vieraita huomioimaan isosisarusta ensin kylään tullessa.
  • Anna esikoiselle isosisaruslahja. Myös vieraita voi pyytää tekemään näin.
  • Anna esikoisen avata vauvan saamat lahjat.
  • Älä laita esikoista hoitoon ensimmäisiksi päiviksi kun vauva on tullut kotiin.
  • Huomioi esikoista myönteisesti myös känkkäränkkä-päivinä. Esikoisen tulee kokea, että kelpaa kiukkuisena, vihaisena, iloisena ja kaikenlaisena molemmille vanhemmilleen
  • Älä kiellä mustasukkaisuutta. Anna esikoiselle oikeus näyttää miltä uusi tilanne hänestä tuntuu.

Lähde; Kun kolmesta tulee neljä- Miten varautua toisen lapsen syntymään perheeseen, PsM, Theraplay-terapeutti Silja Salmi