Herra Lumpeenkukka ja neiti Kuusenkerkkä

21.6.2018

Herra Lumpeenkukka ja Neiti Kuusenkerkkä on Hilkka Liitsolan esikoiskirja joka on julkaistu huhtikuussa 2018. Hilkka Liitsola on Lahdessa syntynyt nykyisin Prahassa asuva kirjailija joka opiskelee avoimessa yliopistossa ja kirjoittaa Hyvin kasvatettu- blogia. Kirjan on kustantanut kustannus Mäkelä oy.

Herran Lumpeenkukka ja Neiti Kuusenkerkkä kertoo kahdesta keskenään hyvin erilaisesta päähenkilöstä. Herra Lumpeenkukka on itsestään epävarma, säntillinen ja tarkka. Sen sijaan taas Kuusenkerkkä on rento luonnonlapsi, joka ei mieti mitä muut hänen tekemisistään ajattelevat. Kirjassa seikkailee myös Herra Lumpeenkukan Harmi-koira joka tekee kaikkensa pitääkseen luppakorvansa pystyssä.

Kirjassa Herra Lumpeenkukka ja Neiti Kuusenkerkkä kohtaavat toisensa ja ystävystyvät keskenään. Kaikki alkaa siitä että neiti Kuusenkerkkä päättää järjestää muutenvaanjuhlat joihin on kutsuttu vain Herran Lumpeenkukka Harmi-koiransa kanssa. Kirjassa Neiti Kuusenkerkkä opettaa Herra Lumpeenkukalle millaista on elämä ilman jatkuvaa ajattelua siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Millaista on tulla hyväksytyksi omana itsenään. Juhlissa säntillinen ja tarkka Herra Lumpeenkukka päätyy pomppimaan vesilätäkössä ja viettämään elämänsä hauskimman päivän.

Herra Lumpeenkukka tekee valituksen talosta, joka on hänen mielestään epäsopiva ja rakennusmääräysten vastainen. Valituksen tehtyään Herra Lumpeenkukalle selviää että talo on Neiti Kuusenkerkän talo. Neiti Kuusenkerkkä tulee surulliseksi kun kuulee että talosta on tehty valitus ja talo meinataan purkaa. Herra Kuusenkerkkä kuitenkin estää talon purkamisen kahlitsemalla itsensä purkutyömaalle.

Herran Lumpeenkukka ja Neiti Kuusenkerkkä lastenromaani on suunnattu 6-12-vuotiaille lapsille. Kirja on jaettu yhteensä 15 eri lukuun joten sitä on myös helppo aikuisen lukea esimerkiksi iltasaduksi luku tai pari illassa tahdilla. Kirjassa käytetty huumori vetoaa varmasti myös aikuisiin ja saa myös vanhemmille hymyn huulille lukiessa. Kirja on sekoitus mennyttä- ja nykyaikaa. Kirjassa ruoka ostetaan torilta kojuista, mutta kirjan henkilöiden ajatukset ovat nykyaikaisia.

Kirjoittanut: Minna Mäkelä
Kuva: Minna Mäkelä