Perhekupla/ helmikuu 13, 2019/ Taapero/ 0 comments

Vinkit päivähoidon aloitukseen

Päivähoidon aloitus herättää monia erilaisia tunteita. Osa tunteista on positiivisia ja osa taas negatiivisia. Kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta vanhemman pitää muistaa ettei negatiivisia tunteita saa liikaa nostaa esille lapsen kuullen.

1. Tutustuminen päivähoitoon

Päivähoitoon tutustumiseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Sopiva aika on yleensä 1-2viikkoa. Ensin lapsi tutustuu päivähoitoon yhdessä vanhemman kanssa. Tutustuessa on tärkeää että lapsi ja vanhempi osallistuvat päivähoidon normaaliin arkeen ja rytmiin, koska näin päivähoitopaikan rutiinit tulevat lapselle tutuiksi.

Myöhemmin lapsi voi tutustua päivähoitoon ilman vanhempaa. Ilman vanhempaa tutustuessa on tärkää että aloitetaan lyhyestä ajasta esimerkiksi tunnista. Vanhempi voi jättää lapsen päivähoitoon esimerkiksi kaupassa käynnin ajaksi. Seuraavaksi lapsi voi olla päivähoidossa ilman vanhempaa esimerkiksi puolikkaan päivän eli 3-4tuntia. Lopulta lapi jää hoitoon kokonaiseksi päiväksi ilman vanhempia.

2. Eroahdistus ja erontuska

Varsinkin alussa lapsi saattaa kokea voimakasta eroahdistusta vanhemmasta. Lapsi saattäaa jäädä itkemään vanhemman perään tämän lähtiessä ja itkeä myös hoitopäivän aikana. On normaalia että ensimmäisten viikkojen aikana ikävä vaivaa. Eroahdistus kestää yleensä yhdestä kahteen viikkoa ja helpottaa sitten. Jos eroahdistus jatkuu viikkoja on hyvä keskustella päivähoidon henkilökunnan kanssa millä keinoilla sitä voitaisiin helpottaa.

Isomman lapsen eroahdistusta voidaan helpottaa kertomalla esimerkiksi minkä päivähoidon rutiinin jälkeen hänet tullaan hakemaan. Esimerkiksi: “Äiti hakee sinut iltapäivällä välipalan jälkeen.”

Myös vanhempi saattaa kokea eroahdistusta lapsestaan. On tärkeää muistaa ettei itse itke lasta päivähoitoon jättäessä lapsen nähden. Vanhemman itkeminen voi luoda kuvan että hoitoon jääminen on paha asia. Tärkeä muistisääntö onkin itkeä vasta kun olet astunut ulos päiväkodin portista.

3. Lelu ja valokuvat luovat turvaa

Tuttu tärkeä lelu voi luoda turvaa päivähoidossa. Lisäksi valokuva-albumi missä on perheen kuvia saattaa auttaa eroahdistuksessa. Päivähoitopäivän aikana pienikään lapsi ei unohda vanhempiaan kun heidän kuviaan voidaan katsella albumista.

4. Älä lähde lapselta salaa

Välillä jos lapsi on jo uppoutunut leikkeihinsä voisi tuntua hyvältä idealta vain liueta paikalta pois. Tämä ei kuitenkaan kannata, koska tämä voi luoda lapselle kuvan että vanhempi katoaa aina jos hän keskittyy johonkin muuhun. On tärkeää sanoa lapselle aina heipat kun lähtee.

5. Rauhoittakaa illat yhdessä ololle

Päivähoidon aloitus on lapselle stressaavaa. Lapsi joutuu uuteen ympäristöön uusien lasten ja hoitajien keskelle. Päivähoitopäivä virikkeineen on lapselle yhtä raskas kuin työpäivä vanhemmalle. On tärkeää varata iltaisin aikaa rauhalliselle yhdessä ololle. Iltoja ei kannata täyttää aktiviteeteilla vaan kiinnittää huomiota rauhalliseen kotona oleiluun yhdessä.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*