Perhekupla/ elokuu 21, 2019/ Taapero/ 0 comments

Taaperon nukkuminen

Vuoden ikäinen lapsi tarvitsee vuorokaudessa unta keskimäärin 12-13tuntia. On tärkeää kuitenkin muistaa, että lapsissa on eroja, jotka vaikuttavat myös tarvittavan unen määrään. Toinen taapero tarvitsee unta enemmän kuin toinen.

Rutiinit luovat perustan hyvälle unelle

Säännöllinen päivärytmi on yleensä pohjusta hyvälle unelle. Jos sama päivärytmi toimintoineen toistuu säännöllisesti päivästä toiseen, alkaa pienikin lapsi oppia milloin on aika syödä ja milloin esimerkiksi on aika nukkua. Taaperoikäiselle lapselle rutiinit luovat turvallisuudentunnetta. Erityisesti iltatoimien kanssa kannattaa pyrkiä noudattamaan tiettyä kaavaa jolloin lapsi tietää milloin on aika mennä nukkumaan.

Taaperon uniongelmien monet syyt

Taaperoikäinen lapsi oppii jatkuvasti uusia asioita. Päivittäinen touhuaminen takaa yleensä että lapsi nukahtaa illalla hyvin. Joskus asia voi kuitenkin olla päinvastoin. Taapero voi olla niin innoissaan uusista oppimistaan taidoista ettei hän malta nukkua.

Vuoden ikäiselle taaperolle hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa ongelmia nukkumisen kanssa.

1,5-2v ikäisellä taaperolla on yleensä takertumisvaihe, jolloin erossa olo vanhemmista on vaikeaa. Tämä vaihe voi hankaloittaa myös nukkumaan käymistä. Uniongelmat voivat johtua myös muutoksista taaperon elämässä. Taapero saattaa esimerkiksi reagoina vanhempien töihin menoon ja päivähoidon aloitukseen.

Viikonloppuisin kannattaa noudattaa myös rutiineja

Viikonloppuisin kannattaa pyrkiä myös pitämään kiinni arjen rutiineista. Kun taapero herää ja käy nukkumaan myös viikonloppuna samaan aikaan kuin arkena säilyy unirytmi samanlaisena. Jo tunnin tai kahden viivästys nukkumaan meno tai heräämis ajoissa saattaa laittaa taaperon unirytmin sekaisin, jolloin arkena nukkumaan meneminen tai herääminen voi olla haastavaa.

Kaikki taaperot ovat erilaisia

On tärkeää kuitenkin muistaa jokaisen lapsen olevan yksilö. Toinen tarvitsee vielä yli vuoden iässä kahdet päiväunet kun toiselle taas riittävät yhdet. Osa lapsista taas on aamunvirkkuja ja osa taas illan torkkuja. Unirytmiin ja sen kehittymiseen vaikuttavat monet asiat kuten esimerkiksi temperamentti ja lapsen synnynnäiset ominaisuudet, jotka ovat pohja unirytmille.

Lue myös: Taaperoimetys

Vinkit taaperon nukkumiseen:

  • Säännölliset iltarutiinit luovat perustan hyvälle unelle.
  • Unohda kiire, koska taapero aistii aikuisen kiireen.
  • Erilaiset vaiheet voivat hetkellisesti vaikeuttaa taaperon nukkumista, mutta muista että ne menevät kyllä ohi.
  • Pyri viikonloppuisinkin pitämään kiinni nukkumaanmeno ajoista.
  • Muista että lapsesi on yksilö, joten älä vertaa hänen nukkumistaan muihin.
Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*