Perhekupla/ helmikuu 13, 2019/ Odotus/ 0 comments

"Stressi on haitallisempaa raskaana kuin tupakointi"

Tupakoinnin haittavaikutuksista raskaana puhutaan paljon, mutta silti raskaana olevista jopa yli viidennes tupakoi. Osa selittää tupakoinnin sillä, että tupakoinnin lopetuksesta aiheutuva stressi, on sikiölle haitallisempaa kuin itse tupakointi. Onko terveydenhuollon kanta todella se ettei tupakoinnin lopetus kannata raskauden aikana? 

Stressi raskauden aikana altistaa lapsen tarkkaavaisuushäiriöille, käytöshäiriölle ja masennukselle. Tupakointi raskausaikana taas altistaa käytöshäiriöille, masennukselle ja astmalle. Tupakoivien äitien vauvoilla on pienemmät aivot ja suurempi todennäköisyys sairastua masennukseen. Jos tupakoinnin lopettaa heti kun huomaa olevansa raskaana ei vauvan aivoihin jää jälkiä tupakoinnista.

Suomessa jopa 15% äideista tupakoi raskauden aikana. Jopa 10% odottajista tupakoi läpi raskauden. Suomessa tupakoivien äitien määrä on sama kuin 1980-luvulla. Sen sijaan Ruotsissa odottavista äideistä vain 7% tupakoi odotusaikana. Suurin ongelma ovat alle 20vuotiaat odottajat joista jopa noin puolet tupakoi raskauden aikana. Jos odottavan äidin puoliso tupakoi on neljä kertaa todennäköisempää että myös raskaana oleva äiti tupakoi.

Raskauden aikana tupakoineiden äitien vauvoilla on syntymänsä jälkeen vieroitusoireita: itkuisuutta, ärtyneisyyttä ja lisääntynyttä lihasjänteyttä. Oireet yleensä vähenevät imetyksen aloituksen jälkeen, koska vauva saa nikotiinia äidinmaidosta. Vauva on riippuvainen nikotiinista kuten tupakoitsija.

Vauvan tupakalle altistuminen heikentää autonomisen hermoston toimintaa stressitiloissa. Autonomisen hermoston heikkeneminen stressitiloissa saattaa selittää kasvanutta kätkytkuolema riskiä. Jopa joka kolmas kätkyt kuolema voitaisiin todennäköisesti estää välttämällä tupakointia raskausaikana.

Tupakointi raskauden aikana vaikuttaa seuraaviin asioihin:

  • Raskaana tupakoivien lapsilla suurempi todennäköisyys koliikkiin
  • Todennäköisesti raskaana tupakoivien lapsilla ylipainoa lapsuusiästä aikuisikään
  • Tupakointi raskauden aikana voi vaikuttaa haitallisesti sikiön sukusolujen kehitykseen ja jälkikasvun lisääntymisterveyteen
  • Astmaan sairastumisen riski suurempi
  • Nikotiiniriippuvuusriski on suurempi

Tupakointi tulisi lopettaa kolme kuukautta ennen raskauden alkue jotta istukkakomplikaatiot voitaisiin estää. Jos tupakoinnin lopettaa alkuraskduen aikana vähenevät ennenaikaisuuden, istukan irtoamisen ja etisenistukan riskit. Kun tupaoinnin lopettaa ennen rasakuden puoltaväliä sikiön kasvu normaalistuu.

On hyvä muistaa että nikotiinikorvaushoito on parempi vaihtoehto kuin tupakointi. Raskaudenaikana nikotiinikorvaushoito tulee kuitenkin aina suorittaa lääkärin tai terveydenhoitajan seurannassa. Raskaudenaikana suositaan lyhytvaikutteisia valmisteita kuten esimerkiksi purukumia tai suihkeita. Raskauden aikana ei saa samaan aikaan tupakoida ja käyttää nikotiinihoitovalmisteita, koska silloin nikotiinipitoisuudet voivat nousta vaarallisen korkeiksi.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*