Perhekupla/ helmikuu 13, 2019/ Odotus/ 0 comments

Raskausmyrkytys

Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia on raskauden loppuajan ongelma. Raskausmyrkytys voi periaatteessa puhjeta milloin vain 20.raskausviikon jälkeen, mutta suurinosa raskausmyrkytyksistä puhkeaa raskausviikoilla 32-36. Raskausmyrkytyksiä ilmenee 5-10% kaikista raskauksista. Ensimmäisessä raskaudessa on noin seitsemän kertaa todennäköisempää saada raskausmyrkytys kuin seuraavissa raskauksissa.

Raskausmyrkytyksen oireet

Raskausmyrkytyksen selkein ja helpoiten itse havaittava oire on ylävartalon esimerkiksi kasvojen turvotus. Normaalisti loppuraskauteen liittyy turvotusta, mutta tämä turvotus eroaa ajoitekseltaan raskausmyrkytyksen turvotuksesta. Loppuraskauden turvotus on iltapanoitteista, kun taas raskausmyrkytykseen liittyvää turvotusta on vuorokauden ympäri.

Raskausmyrkytyksen muita oireita ovat väsymys, huonovointisuus, yleinen heikko olo, päänsärky ja erilaiset näköhäiriöt. Jos päänsärkyä jatkuu päiväkausia ja siihen liittyy valopisteiden tai sahalaitakuvioiden ilmaantumista näkökenttään, on todennäköisesti kyseessä raskausmyrkytys.

Mitä teen jos epäilen raskausmyrkytystä?

Jos epäilet raskausmyrkytystä ota yhteyttä omaan neuvolaasi. Neuvolassa tehdään tutkimukset joiden pohjalta sinut voidaan lähettää eteenpäin esimerkiksi äitiyspoliklinikalle. Jos kyseessä on raskausmyrkytys, ovat selkeinä oireina edellä mainitun turvotuksen lisäksi verenpaineen nousu ja valkuaispitoinen virtsa.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*