Perhekupla/ helmikuu 13, 2019/ Teini/ 0 comments

Rajojen asettaminen teinille on osoitus rakkaudesta

Jokainen teini-ikäisen vanhempi joutuu joskus törmäyskurssille teinin kanssa rajoista. Teini-ikäinen haluaisi päättää kaikesta itse, mutta vanhempi tietää ettei teini ole vielä kypsä päättämään kaikesta itse. On hyvä muistaa että vanhemmalla on vastuu lapsen tekemisistä niin kauan kuin tämä täyttää 18vuotta.

Nuori tarvitsee tilaa itsenäistyä. Tämän lisäksi hän tarvitsee myös vanhempien tukea, aikaa ja huolenpitoa. On tärkeää löytää tasapaino nuoren itsenäisyyden ja rajojen asettamisen välillä. Nuorelle on annettava liikkuma tilaa ja vapautta asioista jotka liittyvät hänen persoonallisuuteen.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi:

 • Nuoren  omat mielipiteet
 • Nuoren oma ulkonäkö
 • Nuoren oman huoneen sisustus
 • Nuoren oma musiikkimaku
 • Nuoren tunteiden ilmaisu

Näissä asioissa vanhemman on hyvä pysyä taka-alalla. Vanhempien tulee antaa nuorelle tilaa itsenäistymiselle ja omiin kykyihin luottamiselle. Jos vanhemmat kontrolloivat liikaa nuoren asioita, voi nuoresta tulla epävarma ja hän etsii hyväksyntää jatkuvasti. On kuitenkin tärkeää että nuoren ja vanhempien välit pysyvät avoimina ja luottamuksellisina.

Tietyt asiat ovat sellaisia että niistä vanhemmat ja nuori päättävät yhdessä. Keskustelemalla ja neuvottelemalla päästään näissä asioissa varmasti parhaaseen lopputulokseen. On tärkeää että keskustelussa kummankin osapuolen mielipide otetaan huomioon ja pohditaan mikä on parasratkaisu.

Yhdessä sovittavia asioita voivat olla esimerkiksi:

 • Kotiintuloaika
 • Kotityöt
 • Ruutuaika
 • Kavereiden luona yöpyminen
 • Seurustelukumppanin luona yöpyminen
 • Raha-asiat mm. viikko-/kuukausiraha 

Keskustelussa on tärkeää tuoda ilmi mitä nuorelta odotetaan esimerkiksi viikko- tai kuukausirahaa vastaan. Tuleeko hänen esimerkiksi suorittaa tietyt kotityöt jotta ansaitsee rahan? Onko yökyläily vain viikonloppuisin sallittua vai voiko yökyläillä myös viikolla? Lisäksi on hyvä keskustella rangaistuksista mitä seuraa, jos sovituista asioista ei pidetä kiinni. Nuori ei ole ajatustenlukija eli hänelle täytyy kertoa mitä häneltä odotetaan, jotta hän voi vastata odotuksiin.

Kahden edellä mainitun kategorian lisäksi on asioita joihin vanhemman on aina puututtava. Näistä asioista nuori ei voi kantaa vastuuta itse.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi:

 • Itsetuhoisuus
 • Toisen vahingoittaminen tai loukkaaminen
 • Päihteidenkäyttö
 • Oppivelvollisuuden laiminlyönti
 • Lakien ja säädösten rikkominen

Näistä asioista nuoren kanssa keskustellessa on tärkeää tuoda esiin etteivät lait ja säädökset ole vanhemman keksimiä. Lisäksi on tärkeää kertoa etteivät myöskään aikuiset voi rikkoa lakeja tai säädöksiä vaan myös heidän tulee noudattaa niitä. Jos vanhempi huomaa nuorensa käyttävän päihteitä tai olevan itsetuhoinen on asiasta hyvä keskustella rauhallisesti. On tärkeää ettei nuorta ala syyllistää vaan etsitään syy miksi nuori käyttää päihteitä tai on itsetuhoinen. Keskustelemalla rehellisesti ja avoimesti nuori näkee että vanhempi on aidosti kiinnostunut hänen asioistaan. Päihteiden käyttö tai itsetuhoisuus saattavat jopa olla nuoren tapa hakea huomiota vanhemmalta.

Nuorten vanhemmat saattavat joskus ajatella että nuoret ovat hankalia vain saadakseen vanhempansa hermoromahduksen partaalle. Todellisuudessa nuoren pään sisällä myllertää, koska samaan aikaan pitäisi koittaa olla aikuinen, mutta ollaa vielä kuitenkin liian kypsymättömiä siihen. Muista kertoa nuorelle että välität ja rakastat häntä vaikka hän joskus mokaisi tai tekisi jotain tyhmää. Lisäksi on tärkeää muistaa kertoa että kotiin saa aina tulla ja siellä otetaan vastaan vaikka olisikin tullut hölmöiltyä.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*