Perhekupla/ elokuu 21, 2019/ Teini/ 0 comments

Pojasta mieheksi kehittyminen

Poikien murrosikä alkaa keskimäärin 12-vuotiaana. Poikien murrosikä alkaa yleensä myöhemmin kuin tytöillä. Pojilla murrosiän muutokset tulevat pienemmällä aikavälillä kuin tytöillä ja näin pojilla ei ole yhtä pitkää aikaa sopeutua murrosiän tuomiin muutoksiin.

Murrosiän fyysiset muutokset

Pojilla ensimmäinen murrosiän merkki on yleensä kivesten kasvu. Osalla kivekset kasvavat nopeasti ja osalla hitaammin. Seuraava murrosiän merkki pojilla on häpykarvoituksen kasvu. Penis alkaa kasvaa yleensä noin vuosi kivesten kasvun alettua. Noin kahdessa vuodessa peniksestä tulee miehen peniksen mittainen.

Murrosiässä pojan ääni madaltuu ja tulee äänenmurros. Lisäksi iho rasvoittuu ja hienhajusta tulee kitkerää. Myös lihakset kasvavat ja paino nousee. Nuoresta voi tulla tilapäisesti kömpelö, koska tämän pää, kädet ja jalkaterät kasvavat. Kömpleyys katoaa kun oma keho tulee tutummaksi ja kasvu tasaantuu.

Osalla pojista myös rinnat kasvavat jonkin verran murrosiässä. Rintojen kasvussa on yleensä kyse normaalista hormonaalisesta ilmiöstä, joka menee ohi noin 1,5vuodessa. Murrosikäistä poikaa tämä muutos saattaa hämmentää ja hän saattaakin alkaa pelätä, että hänelle kasvaa samanlaiset rinnat kuin naisilla. Poika saattaa pyrkiä peittämään kehonsa muutoksia muilta löysillä vaatteilla.

Murrosiän kasvupyrähdyksen aikana poika voi kasvaa vuodessa yli kymmenen senttiä. Kasvupyrähdyn kestää yleensä pari vuotta. Vielä kasvupyrähdyksen jälkeen poika kasvaa pituutta vielä kolmesta viiteen vuotta.

Yllättävät siemensyöksyt ja erektiot hämmentävät

Yölliset yllättävät siemensyöksyt alkavat keskimäärin 13,5vuoden iässä. Nämä saattavat hämmentää murrosikäistä poikaa. Yhtäkkiset erektiot jotka alkavat ilman seksuaalista kiihotetta hämmentävät myös. Esimerkiksi pelästyminen, innostuminen ja lämpötilan muutokset saattavat aiheuttaa yllättäen erektion murrosikäiselle. Poikaa saaattaa pelottaa oman kehon hallitsemattomuus ja se tuntuu myös kiusalliselta.

Mieli ei pysy fyysisen kehityksen perässä

Fyysinen kehitys pojasta mieheksi vie noin kolme vuotta, mutta psyykkinen kehitys taas vie puolet enemmän. Koska mieli kypsyy kehoa hitaammin voi havaittavissa olla psyykkistä taantumista. Kun mieli yrittää sopeutua kehityksen epätasapainoon voi se pojan kohdalla näkyä taantumisena eli lapsenomaisena käytöksenä.

Lapsenomaisella käytöksellä viitataan pelokkuuteen ja epävarmuuteen. Se avulla poika yrittää piilottaa edellä mainitut tunteet esimerkiksi rivon puheen ja röyhkeän köytöksen taakse. Nuoren käytös saattaa siis hetkellisesti muuttua radikaalistikin. Esimerkiksi epäsiisteys, piereskely, kiroilu ja aggresiivisuus saattavat lisääntyä.

Koska pojat kavasvat ja kehittyvät yleensä fyysisesti tyttöjän lyhyemmässä ajassa joutuvat pojat sopeutumaan tyttöjä nopeammin muutoksiin. Tästä johtuen pojat oireilevat yleesä tyttöjä näkyvämmin murrosiässä. Pojat yleensä taantuvat murrosiässä tyttöjä enemmän.

Kuinka puhua kehon muutoksista pojalle?

Lähipiiristä löytybän aikuisen kuten isän, äidin tai jonkun muun on hyvä kertoa pojalle murrosiän merkeistä etukäteen. Esimerkiksi kasvupyrähdyksestä, rintojen kasvusta, siemensyöksyistä ja tahattomista erektiosta o hyvä puhua pojan kanssa. Muutoksista kannattaa puhua niiden oikeilla nimillä, jotta kiusallisilta tuntuvat asiat tulevat luonnollisiksi. Pojan on helpompi hyväksyä muuttuva keho, kun hän tietää että oman kehon muutokset ovat normaaleja.

Yölliset siemensyöksyt voivat hävettää poikaa kovasti. Kannattaakin sopia että likaiset lakanat ja alusvaatteet viedään pesukoneeseen. Vanhemman ei kannata valittaa lisääntyneestä lakana pyykistä vaan laittaa pesukone pyörimään ilman suurempaa reaktiota asiaan.

Peniksen koko ja kasvu mietityttävät monia poikia murrosiässä. On hyvä kertoa pojalle ettei ole olemassa mitään oikeaa kokoa tai muotoa penikselle. On tärkeää puhua luonnollisesti, mutta kuitenkin tunkeilematta pojan kehosssa tapahtuvista muutoksista. On hyvä välittää vanhemman kokema ylpeys pojan kehityksestä ja kasvusta.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*