Perhekupla/ marraskuu 29, 2018/ Teini/ 0 comments

Suomessa nuori joutuu jo varhain pohtimaan mitä hän haluaa isona tehdä. Peruskoulun yhdeksännellä luokalla 15vuotaan nuoren täytyisi osata päättää meneekö hän ammattikouluun vai lukioon. Nykyään tilannetta helpottaa kovasti se että lukiosta ja ammattikoulusta molemmista voi hakea jatko-opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Lapsen unelmat

Muistatko sinä kun olet kysynyt lapseltasi taapero tai leikki-iässä mikä hänestä tulee isona? Moni tyttö sanoo tuossa iässä haluavansa lääkäriksi, kampaajaksi tai laulajaksi. Moni pieni poika unelmoi lapsena urasta autonkuljettajana, poliisina tai palomiehenä. Pienestä tytöstä kampaajan työ on jotain maailman ihaninta. Koko päivän saa laittaa toisten hiuksia. Oikea unelma työ pienen tytön mielestä. Moni vanhempi ajattelee siinä vaiheessa että eiköhän se mieli vielä muutu ajan mittaan. Eihän kampaajan työ voi olla kenenkään unelma-ammatti? Pitkät työpäivät, jatkuvaa kemikaalien käsittelyä ja pieni palkka. Eihän kukaan oikeasti halua isona olla kampaaja?
 

Pieni poika katsoo ulkona ihaillen rekka-autoa ja sanoo haluavansa isona ajaa sellaista. Vanhempi ajattelee että tietäisitpä vaan millaista työ oikeasti on! Rekkakuskit tekevä pitkää työviikkoa ja ovat paljon poissa kotoa. Eihän kukaan oikeasti halua ajaa viikkoa rekkaa ympäriinsä ja olla poissa perheensä luota.

Tue nuorta vaikean päätöksen edessä

Peruskoulun viimeisellä luokalla tehdään päätöksiä yleensä lukion ja ammattikoulun välillä. Kumpi olisi se omalle nuorelle oikeampi vaihtoehto? Monesti ajatellaan että ne koulussa hyvin pärjäävät suuntaavat lukioon hakemaan ylioppilaslakkia ja heikommin koulussa pärjäävät menevät ammattikouluun hankkimaan perusduunarin ammatin. Moni vanhempi joka on itse lukenut ylioppilaaksi saatta ajatella automaattisesti että myös lapsi menee lukioon valkolakin hakemaan. Entä jos oman nuoresi unelmana onkin esimerkiksi parturi-kampaajan työ ja oman kampaamon perustaminen? 

Hyvin koulussa pärjänneen nuoren haave omasta yrityksestä ja urasta parturi-kampaajana saattaa vanhemman mielestä tuntua riskialttiilta. Älä kuitenkaan tyrmää lapsesi unelmaa! Anna nuoren hakea opiskelemaan parturi-kampaajaksi ja toivo että hän saa opiskelupaikan. Hyppää mukaan nuoren unelmaan ja tsemppaa häntä. Älä ala ladella faktoja pienestä palkasta ja yrittäjyyden riskeistä vaan tue nuorta tiellä kohti unelmaa. Voi olla ettei nuori pääse haluamaansa opsikelupaikkaan ja hänen unelmansa ainakin hetkellisesti särkyvät. Silloin sinun tehtäväsi vanhempana on kannustaa ja pohtia nuoren kanssa muita vaihtoehtoja. Mikä muu häntä kiinnostaa? Kiinnostaako ammattikoulussa jokin toinen ala vai lähtisikö nuori lukioon opiskelemaan ja etsimään sitä omaa polkuaan?

Jos nuori päättää hakea lukioon on edessä muutaman vuoden tiukka rutistus. Lukiossa opiskellaan laajasti eri aineita joista osa on peruskoulusta tuttuja ja osa ei. Lukion alussa tehdään myös päätöksiä joilla on vaikutusta mahdollisien lukion jälkeisten opinstojen kannalta. Täytyy päättää opiskeleeko pitkää vai lyhyttä matematiikkaa ja kuinka paljon tahtoo esimerkiksi opsikella fysiikkaa tai kemiaa? Pohtikaa nuoren kanssa yhdessä hänen valintojaan ja niiden mahdollisia vaikutuksia jatko-opintojen kannalta.

Valmistuminen on osoitus kovasta työstä!

Nuoren valmistuminen lukiosta tai ammattikoulusta on hieno asia! Juhlikaa nuorta ja osoittakaa näin että olette ylpeitä hänen saavutuksestaan. Jokainen ylioppilas, lähihoitaja, parturikampaaja, ICT-asentaja ja autoalan ammattilainen ansaitsee omat juhlansa. Ylioppilaaksi valmistuminen on aivan yhtä upea asia kuin esimerkiksi lähihoitajaksi valmistuminen. Kummassakin tapauksessa nuori on nähnyt vaivaa opiskelujensa eteen ja saavuttanut halutun päämäärään eli valmistumisen.

Yhteiskunta tarvitsee kaiken tasoisia osaajia!

Yhteiskunta tarvitsee erilaisia ihmisiä jotta se pyörii. Jokainen siivooja, kaupan myyjä, hoitaja, lääkäri ja tutkija on tärkeä. Ilman näitä alan ammattilaisia hommat eivät sujuisi. On tärkeää muistaa että jokaisen työpanos on tärkeä. Ei pidä väheksyä siivojan tai kaupan myyjän työtä.  Kumpikin edellä mainituista tekee tärkeää työtä joka vaikuttaa meidän joka päiväiseen elämään. Ilman ammattitaitoisia lääkäreitä ja tutkijoita olisimme pulassa. Annetaan siis kaikkien nuorten suunnata kohti unelmiaan vaikka ne eivät aina meidän vanhmpien mielestä niitä parhaita olisikaan! Nuori saattaa erehtyä, mutta virheistä oppii!

Tsemppiä jokaiselle peruskoulun yhdesättä luokkaa käyvälle nuorelle vaikeiden päätösten edessä! Ja kärsivällisyyttä vanhemmille päätösten tukemiseen!

Minna Mäkelä, Perhekuplan ylläpitäjä

Kuvat: Pixbay

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*