Perhekupla/ helmikuu 17, 2019/ Lapsi, Taapero, Teini/ 0 comments

Lasten pelaamisen uhat ja mahdollisuudet

Lasten ruutuaika ja videopelaaminen ovat asioita jotka jakavat vanhemmat yleensä kahteen ääriryhmään. Toisessa ääripäässä on niitä vanhempia joiden mielestä pelaaminen on ehdottomasti huono asia. Nämä vanhemmat ajattelevat että videopelit tuhoavat lasten aivot ja tekevät lapsista passiivisia sohvaperunoita. Toisessa ääripäässä ovat vanhemmat jotka antavat lasten pelata mitä tahansa pelejä ikärajoihin katsomatta ja peliaikaa annetaan lähes rajoituksetta. Näiden ääripäiden väliin jää iso joukko vanhempia jotka antavat lasten pelata, mutta huomioiden ikärajat ja peliajat.

Nämä vanhemmat ajattelevat että videopelit tuhoavat lasten aivot ja tekevät lapsista passiivisia sohvaperunoita.

Nykyisin jopa alle 3vuotiaat lapset saattavat osata käyttää tablettia tai kosketusnäyttö puhelinta. Onko tämä huono asia? Taaperoikäisen lapsen pääasiallisia virikkeiden tulisi olla leikkimistä, mutta tuhoutuvatko taaperon aivot jos hän pelaa tabletilla ikätasolle sopivia pelejä 30minuuttia päivässä? Mikään tutkimus ei ole voinut osoittaa että näin tapahtuisi. Kun lapsi pelaa ikätasolleen sopivia pelejä aikuisen määrittämän ajan voi pelaamisesta olla hyötyäkin, kuten värejä tai numeroita. Avainsanat ovat kuitenkin ikätasoiset pelit ja sopiva aikuisen määrittämä peliaika. Esimerkiksi oppi & ilon nettisivuilta löytyy kivoja opettavaisia pelejä 2-10 vuotiaille lapsille. 

Kun lapsi pelaa ikätasolleen sopivia pelejä aikuisen määrittämän ajan voi pelaamisesta olla hyötyäkin

Monissa perheissä on varmasti pohdittu täytyykö lapselle määrittää peliajat? Saako lapsi pelata päivittäin tietyn ajan vai viikossa tietyn ajan? Saako lapsi pelata pelin loppuun jos peliaika loppuu kesken jääkiekkoturnauksen tai seikkailumaan, vai suljetaanko peli vaikka pelattu ottelu tai maa jäisikin kesken? Pieni joustaminen aikuisen suunnalta saattaa olla paikallaan joskus. Maailma tuskin kaatuu, jos lapsi pelaa 5-15min yli sovitun peliajan. Mikäli peliaika alkaa kuitenkin mennä yli sovitusta jatkuvasti reilustikin esimerkiksi puolituntia on syytä keskustella lapsen kanssa miten pystyttäisiin pysymään sovituissa peliajoissa.

Peliajoissa kannattaa pohtia kokonaisuutta. Ajatellaan että lapsi on päivässä koulussa viidestä kuuteen tuntia ja peliaikaa annetaan päivässä tunti lisäksi lapsi nukkuu yössä 9-10tuntia. Tällä yhtälällä lapselle jäisi koulun, pelaamisen ja nukkumisen lisäksi ainakin kahdeksa tuntia aikaa muille harrastuksille ja virikkeille. Viikossa peliaikaa kertyisi seitsemän tuntia. Entä jos lapselle annettaisiinkin peliaikaa kaksi tuntia päivässä? Viikottainen peliaika nousee silloin jopa 14 tuntiin. Onko 14 tuntia pelaamista viikossa liikaa?

Pelien ikärajat ovat asia josta varmasti väännetään monessa perheessä. Mitä pahaa on autopelissä jonka ikäraja on 16vuotta? Todennäköisesti pelissä tehdään muutakin kuin vain ajetaan autoilla. Ikärajoja ei ole peleihin laitettu syyttä, vaan ikärajojen asettamiselle on tärkeät kriteerit. On aikuisen vastuulla huolehtia että lapsi pelaa vain hänen ikätasoisiaan pelejä. Alakouluikäisen lapsen ei kuulu pelata pelejä joiden ikäraja on 16 tai 18 vuotta.

Alakouluikäisen lapsen ei kuulu pelata pelejä joiden ikäraja on 16 tai 18 vuotta.

Pelaaminen ei ole vain turhaa ajanvietettä johon käytetty aika menee hukkaan. Pelaamisen kautta lapsi voi oppia monenlaisia asioita. Pelatessa kehittyvät esimerkiksi kielitaito, kognitiiviset kyvyt, tunnetaidot ja sosiaaliset taidot. Kielitaidon kehittymisen kannalta peleistä saattaa olla suuri hyöty. Peleistä suuriosa on englanniksi. Pelejä pelatessa lapsi joutuu lukemaan ja pohtimaan englanninkielisten tekstien sisältöä edetäkseen pelissa. Pelatessa pelaaja joutuu kohtaamaan onnistumisen ja pettymyksen tunteita. Motivaatio pelaamiseen voi kasvaa kun ensin epäonnistuu ja lopulta usean yrityksen jälkeen onnistuu esimerkiksi läpäisemään jonkin seikkailupelin kentän.

Pelaamisessa on siis monta puolta. Jos pelaaminen alkaa hallita elämää voi se muodostua ongelmaksi, johon aikuisen on hyvä puuttua. Kuitenkin jos sovituista peliajoista ja pelien ikärajoista pidetään kiinni, voi pelaaminen olla opettavainen ja hauska vapaa-ajan vietto tapa.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*