Perhekupla/ helmikuu 13, 2019/ Lapsi, Taapero, Vauva/ 0 comments

Lapsen seksuaalisuuden kehitys

Miten alle kouluikäisen lapsen seksuaalisuus kehittyy? Missä iässä lapsi hahmottaa oman sukupuolensa? Milloin sosiaaliset normit kehittyvät?

Vauva

Heti lapsen synnyttyä hänen seksuaalisuutensa alkaa kehittyä. Alle vuoden iässä vauva keskittyy kokonaan aisteihin: kosketteluun, kuunteluun, katseluun, maisteluun ja haisteluun. Aistien kautta vauvalle kehittyy turvallisuuden tunne. Vauvat tutkivat jatkuvasti ympäröivää maailmaa. Vauvan sosiaaliselle ja emotionaaliselle kehitykselle luo perustan turvallinen silittely ja hyväily. Vauvat tutkivat omaa kehoaan koskettelemalla. Vauva voi joskus kosketella myös sukupuolielimiä, mutta tämä on enneminkin sattumaa kuin tarkoituksellista.

Taapero

Taaperolle alkaa kehittyä käsitys omasta itsestään eli identiteetti. Heistä on mukava istua jonkun sylissä ja he pitävät hyväilystä. Kahden ja kolmen ikävuoden iässä lapselle kehittyy myös sukupuoli-identiteetti eli he ymmärtävät olevansa tyttöjä tai poikia. Taaperot ovat hyvin kiinnostuneita omasta sekä muiden kehoista. He tutkivat yleensä omaa kehoaan tarkkaan ja esittelevät sitä myös muille. Taaperot alkavat kosketella sukupuolielimiään tarkoituksellisesti, koska se tuntuu heistä hyvältä. Myös sosiaaliset normit opitaan yleensä taaperoiässä: Mitä saa tehdä ja mitä ei.

Leikki-ikä

Leikki-iässä lapsi alkaa olla enemmän isoissa ihmisryhmissä esimerkiksi kerhossa tai päiväkodissa. Sosiaaliset normit kehittyvät eli lapsi oppii miten hänen tulisi käyttäytyä. Leikki-iässä lapsi oppii että aikuiset paheksuvat julkista alastomuutta ja koskettelua. Leikin yhteydessä ilmenee tutustumista omaan kehoon ja muiden kehoihin. Leikeissä lapset ovat eri rooleissa esimerkiksi: isän, äidin tai sairaanhoitajan roolit pyörivät leikeissä. Aluksi lapset leikkivät näitä leikkejä avoimesti mutta myöhemmin usein salassa, koska he oppivat, ettei julkinen alastomuus ole sallittua. Tämän vaiheen loppupuolella on tavallista että lapset alkavat ujostella kehoaan ja asettaa rajoja.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*