Perhekupla/ elokuu 4, 2019/ Yleinen/ 0 comments

Kolumni: Pieni koululainen muuttuvassa koulumaailmassa

Tulevalla viikolla moni pieni seitsemän vuotias pakkaa koulureppunsa ja suuntaa kohti peruskoulun ensimmäistä luokkaa. Monen vanhemman mielessä risteilevät ristiriitaiset tunteen. Miten meidän lapsi voi olla jo niin iso että se menee jo kouluun? Moni vanhempi kokee samaan aikaan haikeutta ja ylpeyttä siitä miten siitä pienestä lapsesta on tullut jo iso koululainen. Samaan aikaan monen vanhemman mielessä pyörii pelko. Pärjääkö lapseni koulumaailmassa? Onko hän valmis ottamaan vastuuta jota koulumaailmassa vaaditaan? Esikoulussa on opeteltu koulua varten asioita, mutta itse kouluun astuminen on kuitenkin ihan eri asia kuin esikoulu.

Koulumaailma on viime vuosina ollut suuren muutoksen alla. Piirtoheittimet ovat jo kauan sitten siirtyneet historiaan. Viime vuosina on myös siirrytty entistä enemmän digitaalisiin oppimisympäristöihin. Oppikirjan sijaan lapsen opiskeluväline saattaakin olla tablettitietokone. Vanhemmissa tämä muutos saattaa herättää suurta huolta. Moni vanhmepi valitsisi varmasti mielummin lapselleen opiskeluvälineeksi sen turvallisen lyijykynän ja oppikirjan, tablettitietokoneen digikirjan sijasta.

Todellisuus kuitenkin on että digitaalisuus on tullut kouluihin ja opetuksiin jäädäkseen. Ylioppilaskirjoitukset ovat muuttuneet jo perinteisistä paperilla tehtävistä kokeista sähköisiksi tietokoneella tehtäviksi kokeiksi. Eikö siis ole hyvä että lapsi aloittaa digitaalisten oppimisympäristöjen käytön jo alakoulussa? Näin hänellä on myöhemmin paremmat eväät digitaalisuuden suhteen esimerkiksi yläkoulussa tai sitten mahdollisesti lukiossa.

Digitaalisuuden lisäksi opetuksessa ovat muuttuneeet opetustilat ja opetustyyli. Ennen opetus tapahtui niin että oppilaat istuivat pulpeteissaan ja opettaja oli taululla opettamassa. Tämäkin on monessa koulussa jo kauas jäänyttä historiaa. Nykyisin monessa koulussa on luovuttu pulpeteista ja jopa luokkatiloista. Erilaiset jumppapallot ja jopa lattialla makoillen opiskelu ovat tätä päivää.

Ennen oppitunneilla jokainen oppilas opiskeli samaa asiaa samaan aikaan. Nykyään on aivan tavallista että oppilaat ovat matematiikassa aivan eri aiheissa keskenään. Oppilaat siis opiskelevat omaan tahtiinsa. Monen vanhemman mielestä tämä on varsinainen kauhuskenaario. Ajattele luokkaan kymmeniä lapsia lattialle makoilemaan, jumppapalloille hytkymään ja kaiken lisäksi vielä eri sivuja matematiikan kirjasta opiskelemaan. Miten kukaan voi mitään oppia? Tämä on kysymys joka on varmasti monen vanhemman mielessä. Erilaisia luokattomia kouluja monitoimitiloineen rakennetaan kuitenkin jatkuvasti lisää, eli kai tämä uusi opetustyyli on todettu toimivaksi ja näin ollen tullut jäädäkseen.

Sinä vanhempi jonka lapsi astuu nyt tuonne suureen muutosten siivittämään koulumaailmaan ole avoin! Älä jää pohtimaan miten asiat olivat silloin kasarilla tai ysärillä kun sinä kävit koulua. Asiat eivät varmasti ole enää samalla tolalla. Muista että vaikka lapsesi onkin kohta jo ekaluokkalainen on hän vielä pieni. Hän on pieni koululainen joka tarvitsee vanhempien tukea ja apua tämän uuden koulumaailman edessä.

Perhekupla toivottaa ihanaa tulevaa kouluvuotta kaikille pienille ja isoille koululaisille!

Kirjoittaja: Minna Mäkelä Perhekuplan ylläpitäjä.

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*