Perhekupla/ tammikuu 16, 2019/ Taapero, Vauva/ 0 comments

Imetyskö hyvän äitiyden mittari?

Imetys on asia josta puhutaan paljon. Imetys herättää paljon erilaisia tunteita kuten: onnellisuus, onnistuminen, ilo, epätoivo, epäonnistuminen, suru ja niin edelleen. Edellä olevaa listaa voisi jatkaa loputtomiin. Imetyksestä on yhtä monta kokemusta kuin on imettäjääkin. Tässä artikkelissa pohdimme mitä on imetys ja miten se vaikuttaa perheisiin.

Yleensä imettäjät jaetaan kahteen eri ryhmään: täys- ja osittaisimettäjät. Täysimetys tarkoittaa että vauva syö vain rintamaitoa, hänelle määrätyt lääkkeet ja vitamiinit. Suomessa suositellaan D-vitamiini lisää kaikille vauvoille kahden viikon iästä eteenpäin. Suomessa suositellaan vauvoja täysimetettävän kuuden kuukauden ikäisiksi, mutta kuitenkin vähintään neljän kuukauden ikään asti. Yleensä äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi kuuden kuukauden ikään asti, jos vauva on syntynyt normaalipainoisena.

Osittaisimetyksessä vauva saa äidinmaidon lisäksi äidinmaidonkorviketta ja/tai kiinteää ruokaa. Annettavan korvikkeen määrä riippuu aina vauvan kasvusta. Jos vauva vasta opettelee rinnalla imuotetta kannattaa korviketta antaa muuten kuin tuttipullolla. Tuttipullon ja rinnan imutekniikat eroavat toisistaan joten vauva saattaa hämmentyä erilaisista imutavoista. Korviketta voi antaa esimerkiksi neulattomalla ruiskulla, hörppyyttämällä tai imetysapulaitteella.

“Tuttipullon ja rinnan imutekniikat eroavat toisistaan joten vauva saattaa hämmentyä erilaisista imutavoista.

Maidon riittävyys on monia mietityttävä asia? Mistä voidaan tietää että vauva saa tarpeeksi maitoa? Imetyksen turvamerkkejä tarkkailemalla voidaan seurata riittääkö äidinmaito vauvan ravinnoksi.

Turvamerkkejä ovat:

  • Vauvan kasvu: Alle puolivuotiaan vauvan paino nousee viikottain noin 150g.
  • Vauva vaatii rinnalle noin 8-12kertaa vuorokaudessa.
  • Vauva kastelee viiden vuorokauden iästä lähtien noin 5-6vaippaa vuorokaudessa.
  • Ensimmäisten kuuden viikon aikana vauva kakkaa lähes päivittäin.

Äidinmaidonkorviketta tarvitaan jos imetyksen turvamerkit eivät täyty. Ennen korvikkeen käyttöön ottoa kannattaa kuitenkin pohtia olisiko mahdollista tehostaa oman maidon tuotantoa? 

Oman maidon tuotantoa voi tehostaa:

  • Lisäämällä ihokontaktia vauvan kanssa
  • Lisäämällä imetyskertoja
  • Vaihtelemalla rintaa imetyksen aikana
  • Pumppaa maitoa vauvan nukkuessa ja pakasta maito
  • Anna vauvan imeä rintaa tutin sijaan
  • Huomioi että maidon määrän nousu tapahtuu muutaman päivän viiveellä

Äidinmaidonkorvikkeita on jauhemaisia- ja nestemäisiävalmisteita. Markkinoiden kaikki tuotteet ovat samankaltaisia keskenään. Omalle vauvalle sopivan korvikkeen löytää kokeilemalla. Korvikkeen antamisessa on noudatettava valmistajan ohjeita. Jauhemaisen korvikkeen sekoituksessa on noudatettava tarkasti valmistajan ohjeita jotta se täyttää ravitsemukselliset tarpeet. Äidinmaidonkorvikkeeseen ei saa lisätä mitään.

“Ennen korvikkeen käyttöön ottoa kannattaa kuitenkin pohtia olisiko mahdollista tehostaa oman maidon tuotantoa?

On äitejä jotka eivät joko pysty tai halua imettää eri syistä. Erityisesti jos äiti ei pysty terveydellisistä syistä imettämään voi se saada aikaan epäonnistumisen tunteen. Olenko huono äiti, koska en voi imettää lastani? Imetys ei saisi koskaan olla asia jolla mitataan äitiyttä. Imetys on ihana asia, mutta vauva voi saada ravintonsa myös muuten kuten pullosta korvikkeen muodossa. Korvikketta antava äiti on aivan yhtä hyvä äiti, kuin äiti joka täysimettää vauvaa puolenvuoden ikään asti.

Kuva: Pixabay

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*