Perhekupla/ tammikuu 16, 2019/ Vauva/ 0 comments

Vauvan eroahdistus

Eroahdistus on normaali vauva- ja lapsuusikään liittyvä kehitysvaihe. Eroahdistus saattaa olla niin lapselle kuin vanhemmallekin raskasta, mutta ajan myötä ahdistus helpottaa.

Mitä on eroahdistus ja miten sen ilmenee?

Eroahdistus alkaa yleisimmin oireilla 6-7kuukauden iässä. Eroahdistuksen oireina ovat yleensä itkuisuus ja vanhemapaan tarrautuminen tämän ollessa poistumassa näköpiiristä. Eroahdistuksella tarkoitetaan siis vauvan reaktiota tilanteeseen, kun poistut hänen näköpiiristään. Vauvan näkökulmasta asia näyttäytyy niin että kun sinä poistut näkyvistä sinä häviät kokonaan. Vauva alkaa tässä kehitysvaiheessa huomata ettei olekaan osa vanhempaa, vaan erillinen olento.

Eroahdistuksen voimakkuus riippuu lapsen persoonasta. Eroahdistus on yleensä kausiluonteista lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana. Voimakkaimillaan eroahdistus on yleen 1-1,5vuoden iässä. Eroahdistus häviää yleensä lapsen ollessa 2-2,5vuotta vanha.

Miten kauan voin olla erossa vauvasta?

Tutkimusten mukaan vauva muistaa vanhempansa ikäkuukausia vastaavan tuntimäärän verran. Eli esimerkiksi kolme kuukautinen vauva muistaa vanhempansa kolmen tunnin erossa olon ajan. Vaikka vauva tai lapsi kärsikin eroahdistuksesta on välillä erossa olo pakollista erinäisistä syistä. Erossaolosta vauva tai lapsi saa myönteisen oppimiskokemuksen, koska huomaa vanhempansa tulevan takaisin erossa olon jälkeenkin.

Miten eroahdistusta voi helpottaa?

  • Piiloleikit -> Vanhempi on olemassa vaikka ei olisikaan näkyvissä
  • Hymyile kun lapsi menee tutkimaan ympäristöä pois päin sinusta
  • Ota lapsi lämpimästi vastaan kun hän palaa luoksesi tutkimusretkeltään
  • Anna lapsen tutkia, mutta huomata myös että hän voi palata luoksesi
  • Anna ahdistuneelle lapselle huomiota: sylittelyä ja halailua
  • Älä tee numeroa lapsen ahdistusesta -> Olit poissa hetken, mutta palasit takaisin.

Lähteet; libero.fi & Kaksplus.fi

Kuva: Pixabay

Share this Post

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*